неділя, 13 січня 2019 05:30

У США взялися за німецькі компанії, які підтримують "Північний потік-2"

У США взялися за німецькі компанії, які підтримують "Північний потік-2"
США попередили німецькі компанії про санкції. Фото: DW

Посол США в Німеччині Річард Гренелл попередив німецькі компанії, що Вашингтон може накласти на них санкції через підтримку будівництва газопроводу "Північний потік-2".

"Ми підкреслюємо, що, якщо компанії, які надають підтримку російському енергетичному сектору, будуть брати участь в будь-яких [відповідних проектах], це може спричинити введення санкцій", - написав Гренелл, повідомляє газета Bild.

Він наголосив, "якщо через запуск "Північного потоку-2" і "Турецького потоку" європейські поставки газу через Україну стануть надлишковими, Київ втратить своє значення в сфері політики безпеки, через що зросте ризик інтервенцій з боку Росії".

Гренелл пояснив, що фірми, які підтримують обидва проекти, підривають безпеку України і Європи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Північний потік-2 має негативні наслідки для України - експерт

За інформацією газети, листи, узгоджені з владою США, розіслані багатьом німецьким компаніям, які, своєю чергою, сприйняли їх як шантаж.

"Листи потрібно сприймати не як загрозу, а як ясне висловлення політичної позиції США", - прокоментував виданню представник Гренелла.

"Північний потік-2" проляже дном Балтійського моря. Його довжина становитиме понад 1200 кілометрів, пропускна спроможність - 55 мільярдів кубометрів газу на рік. Газопровід будує російський "Газпром" спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall. Очікується, що трубопровід може запрацювати до кінця 2019 року.

Україна виступає проти будівництва "Північного потоку-2", оскільки не хоче втратити статус транзитера газу.

Проект активно критикують США, Польща і країни Балтії. Вони застерігають, що ЄС потрапить у залежність від російського газу. У Німеччині вважають, що проект економічний, а не політичний.

Зараз ви читаєте новину «У США взялися за німецькі компанії, які підтримують "Північний потік-2"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі