середа, 03 березня 2021 20:32

У Росії винесли вирок українському активістові

У Росії винесли вирок українському активістові
Приходько отримав 5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з першим роком в тюрмі. Фото: Facebook

У Ростові-на-Дону суд виніс вирок кримчанину Олегу Приходьку, якого звинувачували в підготовці терактів.

Його засудили до 5 років ув'язнення в колонії суворого режиму та сплати штрафу у розмірі 110 тис. рублів. Про це повідомляє видання Ґрати.

Водночас, Приходько звільнили від покарання за статтею про зберігання вибухівки у зв'язку із закінченням терміну давності.

Перший рік свого терміну він повинен буде провести у в'язниці - колонії з найсуворішим режимом, де ув'язнених весь час утримують в камерах.

Співробітники ФСБ РФ затримали жителя с. Орєхово Сакського району Криму Олега Приходько 9 жовтня 2019 року після обшуку у нього вдома і в його гаражі, де виявили вибухівку. Його звинуватили в підготовці теракту і виготовленні та зберіганні вибухових речовин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Криму жорстоко побили дружину і дочку українського активіста Приходька

За версією слідства, Приходько начебто планував підірвати будівлю Сакської міськадміністрації, щоб примусити владу Криму повернути півострів Україні. На початку лютого 2020 року також йому пред'явили ще одне звинувачення в підготовці чергового теракту - підпалу будівлі Генерального консульства РФ у Львові "з метою впливу на прийняття органами влади РФ рішення про необхідність входження АРК до складу України".

Для цього Приходько нібито знайшов в Україні невстановлену слідством особу, якій запропонував скоїти теракт. Вони нібито запланували здійснити підпал у жовтні 2019 року.

Приходько заперечує провину і стверджує, що під час обшуку в гаражі йому підкинули тротилову шашку-200, запал від гранати РГД-2 і нарізані електроди для зварювання. А в ніч після затримання в будівлі ФСБ невідомий чоловік, представившись лікарем, під приводом огляду відібрав у нього з порожнини рота біологічні зразки.

Приходько передбачає, що після цього його ДНК нанесли на вибухівку, і таким чином сфальсифікували факт приналежності йому вибухових речовин.

В суді Приходько заявляв, що його переслідують через його публічну проукраїнську позицію.

Після арешту Приходько у справі про теракти, українська прокуратура Криму, що базується в Києві, відкрила кримінальне провадження про незаконне позбавлення волі.

"Засуджую незаконний вирок російського суду та вважаю це помстою окупаційної влади пану Олегу за його проукраїнську позицію, адже він публічно називав незаконним приєднання Криму до Росії.

Наголошую, що наш співгромадянин у своєму поважному віці та з важкими хронічними захворюваннями може не витримати таких умов тримання.

Закликаю міжнародну спільноту продовжувати тиск на РФ та вимагати негайного звільнення усіх бранців Кремля", - прокоментувала вирок Уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова.

У анексованому Криму невідомі побили дружину і дочку українського активіста Олега Приходька біля їхнього будинку. Від уряду України вимагають офіційної реакції на те, що сталося.

Зараз ви читаєте новину «У Росії винесли вирок українському активістові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі