понеділок, 12 серпня 2019 10:46

У Росії вибухнув ядерний реактор

У Росії вибухнув ядерний реактор
Вибух в Архангельській області стався 8 серпня. ФОТО: tsn.ua

Інцидент в Архангельській області, унаслідок якого загинули 5 вчених, стався через вибух малогабаритного ядерного реактора.

Цей реактор був частиною двигуна об'єкта військового призначення. Такою є офіційна заява Російського федерального ядерного центру — Всеросійського науково-дослідного інституту експериментальної фізики, пише Цензор.НЕТ.

"П'ятеро вчених-випробувачів РФЯЦ загинули, троє - в стані середньої тяжкості, їхньому життю нічого не загрожує... Ці люди неодноразово брали участь в аналогічних подібних роботах і завжди отримували результат. Ланцюг трагічних випадковостей, невизначеностей... За попереднім аналізом ми бачили, що вони боролися за те, щоб взяти ситуацію в руки. Але, на жаль, це не вдалося. Нам не вдалося все передбачити, не вдалося зазирнути так глибоко, щоб отримати результат", – прокоментував директор РФЯЦ-ВНДІЕФ Валентин Костюков.

Представники інституту уточнили, що трагедія відбулася в акваторії Білого моря, а не на береговій частині полігону. Дослідження й розробки там проводяться в межах наукової програми Саровського ядерного центру.

"Один із напрямів – це створення малогабаритних джерел енергії з використанням радіоактивних матеріалів, що діляться", – розповів науковий керівник інституту В'ячеслав Соловйов.

За його словами, підготовка до випробовувань тривала близько року. Над якою саме зброєю працювали загиблі вчені, РФЯЦ-ВНДІЕФ не розголошує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали причину вибухів на російському полігоні

Представники інституту також підтвердили інформацію про короткочасний радіоактивний стрибок у місті Сєверодвінську, розташованому за 30 км від місця катастрофи.

"Те, що відбулося, це непрогнозований сценарій реалізувався. Не так далеко там розташовується Сєверодвінськ, наші люди там присутні, наші експерти проводять вимірювання. Встановили прямими вимірами на Севмаші, що радіаційне підвищення фону було вдвічі та тривало не більш, ніж протягом години. Жодних залишкових радіоактивних забруднень ні наші експерти, ні зовнішні експерти не зареєстрували", – каже заступник директора РФЯЦ Олександр Чернишев.

За свідченнями очевидців, постраждалих від вибуху вчених перевозили у костюмах хімзахисту, двері реанімобілів обернули плівкою. Точних даних про кількість постраждалих і загиблих нині немає. За інформацією ЗМІ, до лікарні доставлено щонайменше 12 осіб. Прилеглий до місця вибуху район Білого моря закрили для судноплавства до 10 вересня. Загальна площа забороненої зони – близько 230 кв. км.

8 серпня в Архангельській області РФ на території військової частини стався вибух. За словами очевидців, інцидент трапився в населеному пункті Ненокса, де знаходиться ракетний полігон. Від вибуху загинули 5 фахівців Російського федерального ядерного центру. У "Грінпісі" заявили, що радіація була перевищена у 20 разів.

Зараз ви читаєте новину «У Росії вибухнув ядерний реактор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі