пʼятниця, 06 червня 2008 15:46

У Парижі розпочалися Дні українського кіно

У паризькому кінотеатрі La Filmotheque розпочалися Дні українського кіно, які проводить Український кінофонд. У програмі - 16 стрічок різних років, після перегляду яких у простого французького глядача повинно складеться деяке уявлення про українське кіно.

Дні українського кіно відкрилися торішньою прем"єрою "Два в одному" Кіри Муратової - найвільнішого конвертованого режисера з числа тих, ким гордиться українська кінематографія. Правда, з"ясувалося, що минулої осені ця картина вже демонструвалася в Парижі, але в рамках Днів російського кіно, повідомляє "Комерсант Україна".

Пані Муратова, присутня на показі фільму, на питання про свою творчу національність відповіла: "Я живу і знімаю в Одесі, а Одеса - це в Україні".

Програма кіноогляду поділена на дві частини: класичну і сучасну, а прикрашає її підбірка короткометражок із хорошим фестивальним минулим. У обох частинах повнометражної програми представлені роботи Кіри Муратової, Романа Балаяна і Юрія Ільєнка.

З них українському глядачеві практично невідомий тільки дебют Юрія Ільєнка "Джерело для спраглих", яке покажуть в рамках вечора київської школи поетичного кіно (сюди ж віднесені і "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова): до кінця 1980-х фільм пролежав на полиці, куди потрапив за надмірну філософічність відразу після прем"єри в 1965 році.

Останні роботи метрів - "Два в одному" Муратової, "Ніч світла" Балаяна і "Молитва за гетьмана Мазепу" Ільєнка - встигли побувати в національному прокаті.

Для представлення нового українського кіно було відібрано три торішні дебюти - тягуча трагікомедія "Біля річки" Єви Нейман, красива і невиразна "orANGELove" Алана Бадоєва і нашумівша еротична мелодрама "Сафо" Роберта Кромбі. Остання проходить в програмі кіноогляду під грифом "Найбільш комерційно успішний український фільм": за повідомленнями творців фільму, картина заробила в прокаті більше 1 млн дол.

Цього року заплановано вихід як мінімум 12 повнометражних фільмів (останній раз такі результати вітчизняна кінопромисловість демонструвала на початку 1990-х), а бюджет Держкіно складе зовсім вже астрономічні 50 млн дол.

Українські проекти вже були представлені на кіноринках фестивалів в Берліні і Каннах, на підході - Москва, Карлові Вари і Варшава.

Відвідувачі в більшості були представниками української діаспори, хоча зустрічалися і французькі любителі екзотики, які не пошкодували на квиток семи євро.

За словами президента Українського кінофонду Андрія Халпахчі, після Днів українського кіно простий французький глядач "повинен отримати деяке уявлення про український кінематограф". Відсутність яких-небудь знань про наше кіно пан Халпахчі проілюстрував сумним анекдотом з життя: на пропозицію включити "Тіні забутих предків" в традиційну програму в Каннах Cinema Classique відбірковий комітет відповів листом із словами "Пан Параджанов, ваш фільм прийнятий до розгляду", повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У Парижі розпочалися Дні українського кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі