четвер, 28 серпня 2008 14:38

У новому сторіччі військові бази вибухали у всьому світі (ФОТО)

У новому сторіччі бази з боєприпасами вибухали у всьому світі. І в Європі, і в Азії, і в Африці.


З початку нинішнього десятиріччя в різних регіонах світу сталося більше десяти вибухів на військових базах або складах боєприпасів. Деякі з них завершувалися численними людськими жертвами.

Вибухи у Лозовій - далеко не виключення у світовій практиці зберігання снарядів

Влітку цього року, 11 липня, на ракетно-артилерійському складі у Каганському районі Бухарської області Узбекистану сталося загоряння, що призвело до пожежі та вибуху боєприпасів. За даними узбецького МНС, у результаті вибухів загинули три людини. Постраждала 21 особа.

23 травня 2008 року неподалік від міста Лодейне Поле Ленінградської області Росії на військовому складі 6-ї армії ВПС і ППО сталася пожежа. Внаслідок цього вибухнуло більше 400 ракет класу "повітря - повітря". Ніхто не постраждав.

15 березня цього року в 10 кілометрах від столиці Албанії Тирани на складі боєприпасів, які готували до утилізації, сталася серія вибухів. Вони були настільки сильними, що звук можна було почути за 50 кілометрів від місця події. В результаті катастрофи були зруйновані щонайменше 318 будівель, майже 2000 будинків були пошкоджені.

У листопаді 2007 року в російському селищі Октябрьський (Хабаровський край) пожежа знищила більше 20 житлових будинків і 6 приміщень військових складів. Одна людина загинула, 115 жителів селища залишилися без домівок.

22 березня 2007 року в передмісті Мапуту (Мозамбік) сталася серія вибухів на найбільшому в країні складі зброї. Детонуючи один від одного, снаряди, міни й інші боєприпаси вибухали впродовж двох з половиною годин. Ракетами, що вилітали при цьому за межі складу, були зруйновані та серйозно пошкоджені житлові будинки, що знаходяться поблизу. Частина будівель загорілася. Вибухи призвели до трагічних наслідків - щонайменше 72 людини загинули, 360 були поранені.

19 жовтня 2006 року в районі міста Парачин (Сербія) в результаті вибуху на армійському складі були знищені сотні снарядів, будівлі сховищ були значною мірою зруйновані. Щонайменше 20 людей постраждали, дві особи серйозно. Вибуховою хвилею були вибиті вікна в будівлях, розташованих біля складу.

6 травня того ж року на півдні Албанії поблизу населеного пункту Земелан (приблизно 200 кілометрів від Тирани) в результаті серії вибухів на військових складах загинув один військовослужбовець. Ще четверо серйозно постраждали. Населення декількох сіл, розташованих у гірській місцевості в радіусі п"яти кілометрів від місця вибуху, було евакуйоване.

23 березня 2006 року в провінції Парван в Афганістані в результаті вибуху на військовому складі дві людини загинули і 45 були поранені, десяткам будинків було завдано значного збитку.

У передмісті Хабаровська в жовтні 2005 року загорілися підземні резервуари паливно-мастильних матеріалів колишніх військових складів. Пожежа охопила територію в 500 квадратних метрів. Постраждалих не було.

У вересні того ж року сталася пожежа на відкритих майданчиках зберігання боєприпасів, призначених для утилізації на заводах в російському Примор"ї. Із зони радіусом 15 кілометрів від палаючих складів було евакуйовано приблизно 8 тисяч мешканців семи населених пунктів. Для повної ліквідації пожежі знадобилося близько трьох діб.

У тому ж місяці в селі Башгах провінції Баглан (Афганістан) на військовому складі стався вибух. Внаслідок цього загинули 28 людей, більше 70 отримали поранення.

23 лютого в місті Джуба (Судан) стався вибух на території складу боєприпасів. Загинули не менше 18 людей, травми одержали не менше 30. Повністю або частково була зруйнована велика кількість міських будівель.

13 жовтня 2004 року в місті Мілан (штат Теннесі, США) стався вибух на території заводу з виробництва боєприпасів. Загинула одна людина.

У жовтні 2003 року вибух стався на авіабазі Газо (південно-західна частина Франції). Загинула одна людина.

30 серпня 2002 року в Німеччині у порту Гамбурга сталася пожежа на складі з боєприпасами та вибухонебезпечними хімічними речовинами; площа пожежі становила понад 10 тисяч квадратних метрів. У гасінні пожежі брали участь понад 100 людей. Постраждали дві особи.

27 січня в економічній столиці Нігерії Лагосі в результаті серії вибухів на армійському складі боєприпасів загинули щонайменше 600 людей. Було зруйновано багато будинків у кварталі, в якому знаходилися казарми та склад. Причиною трагедії стала пожежа на вуличному ринку, розташованому поруч зі складом. Вибухали в основному великокаліберні снаряди, що зберігалися тут багато років, повідомляє ТСН

Зараз ви читаєте новину «У новому сторіччі військові бази вибухали у всьому світі (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі