неділя, 25 березня 2018 13:41

У NASA заявили про різке скорочення морського льоду в Арктиці

У NASA заявили про різке скорочення морського льоду в Арктиці
Арктичний крижаний покрив продовжує скорочуватися. Фото: rotativo.com.mx

17 березня площа зимового морського льоду в Арктиці досягла сезонного максимуму і стала другою найнижчою за всю історію спостережень. Про це повідомляють в NASA.

Крижаний покрив цьогоріч досягнув позначки в 14,48 млн кв км. Це на 60 тисяч більше, ніж зареєстрований в минулому році максимум, який в свою чергу був рекордно низьким за останні 40 років.

Щороку морський крижаний покрив, що вкриває Північний Льодовитий океан і навколишні моря, збільшується протягом осені та зими, досягаючи своєї максимальної площі в період з кінця лютого до початку квітня. Після цього лід тане протягом весни і літа, поки не досягне свого річного мінімуму у вересні. Арктичний морський лід в останні десятиріччя скорочується як у період росту, так і в період танення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У NASA сказали, коли вироблятимуть кисень із атмосфери Марсу

Останні чотири роки зимовий морський максимум показує однаково низькі значення, продовжуючи тенденцію до зниження площі крижаного покриву, яка спостерігається останні десятиліття.

"Арктичний крижаний покрив продовжує скорочуватися, що пов'язано з потеплінням в Арктиці. Це вулиця з двостороннім рухом: потепління означає, що менше льоду формується і більше - тане, але, оскільки утворюється менше льоду, менше сонячного випромінювання відбивається від його поверхні, що сприяє потеплінню ", - зазначила старший кліматолог Центру Годдарда Клер Паркінсон.

Дослідники NASA вперше зафіксували на відео вибух зірки. Він спричинив спалах у 130 разів яскравіший, ніж спалах земного Сонця.

Зараз ви читаєте новину «У NASA заявили про різке скорочення морського льоду в Арктиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі