середа, 25 липня 2018 14:29

"У людей не паніка, а просто шок": моторошні кадри наслідків пожеж у Греції
14

Кількість загиблих в результаті масштабних лісових пожеж в Греції зросла до 79
Фото: EPA-EFE
Кількість загиблих в результаті масштабних лісових пожеж в Греції зросла до 79
Кількість загиблих в результаті масштабних лісових пожеж в Греції зросла до 79
Кількість загиблих в результаті масштабних лісових пожеж в Греції зросла до 79
Кількість загиблих в результаті масштабних лісових пожеж в Греції зросла до 79

Кількість загиблих у результаті масштабних лісових пожеж, які вирують у Греції, зросла до 79.

Щонайменше 187 осіб, в тому числі 23 дітей, отримали поранення. Кількість зниклих безвісти досі невідома, повідомляє Reuters з посиланням на пожежну службу Греції.

Лісові пожежі, які виникли в понеділок у прибережному регіоні на захід від Афін, змусили людей залишити свої будинки. Вогонь вирував біля міст Рафіна, Маті та в районі прибережного курортного міста Кінета. У цих районах запроваджено надзвичайний стан.

Кількість загиблих вже перевищила число жертв пожежі на Пелопоннесі 2007 року, що забрала життя 70 осіб.

"Я зараз перебуваю в центрі Афін, далеко від району пожежі. Вітер дме у протилежний від міста бік, тому в центрі дим не відчувається, але у південних районах запах диму відчутний. У небі зранку весь час пролітали літаки, які набирають в морі воду для гасіння пожеж. Зараз небезпеки для столиці немає, але, звісно, розслаблятися не слід. Учора евакуювали дітей із найближчих до району пожежі літніх таборів відпочинку. Сьогодні багато людей розшукують своїх рідних, по телевізору весь час оголошують списки зниклих. У людей не паніка, а просто шок", - розповіла Яна Гончар, українка, яка проживає у Греції, передає ТСН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ледь вибралися" - український депутат потрапив у лісову пожежу в Греції

За її словами, щороку масштабні пожежі в країні забирають десятки людських життів. І саме недбале ставлення до пожежної безпеки є головною причиною цих щорічних пожеж.

"Просто розпач бере, бо вже вкотре грецьке суспільство виявилось не готовим до такої масштабної пожежі, яка вирує нині. Так само, як воно кожного разу не готове й до страшних повеней, під час яких також гинуть люди. Так, зараз літо, так, стоїть спека (хоча і не надто сильна насправді), так, кедрові ліси займаються миттєво, так, є сильні вітри, які моментально розносять вогонь на велику відстань. Але головна проблема не цьому. У Греції кожен другий мешканець - курець. І люди загалом абсолютно безвідповідально ставляться до навколишнього середовища. Викинути недопалок просто з вікна авто тут — норма. А цього для сухостою, якого повно на узбіччях і який ніколи не косять, більш ніж достатньо", - зазначила Гончар.

Офіційно причин ніколи не називають, є лише версії. У 2007 році так згоріло пів Пелопонесу.

"Але кожного року пожежі і для грецької влади, і для пересічних греків - наче вперше. Влада виправдовується, мовляв, синоптики дали неправильний прогноз про зміну напрямку вітру. Як на мене, просто недооцінили небезпеку й замість кинути відразу всі сили на подолання вогню, чекали дощу, який також обіцяли синоптики. Якби не чекали, впевнена, жертв пожежі було би набагато менше. Пересічні греки, звісно, нарікають на владу. Вони завжди вважають, що винні будь-хто, тільки не вони самі. Ніби це влада кожному дає по цигарці та змушує недопалки з вікна викидати", - каже Яна Гончар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Швеція палає: країна просить допомоги у боротьбі зі стихією

"Всі канали тим часом розповідають лише про одне - наслідки пожежі. Жодного слова про причини, чому не попередили, чому така масштабна пожежа і стільки жертв. "Більше такого бути не може й не трапиться ніколи" - головний лейтмотив сюжетів і статей у газетах і на новинних сайтах. Це просто жахливе дежавю якесь - щороку, кожного разу", - констатує жінка.

Місцеві метеорологи зазначають, що з неділі, 22 липня, Греція "перебуває в полоні хвилі гарячого повітря", температура якого коливається від 37 до 41 градусів.

До боротьби з пожежею залучено 4 літаки і 2 вертольоти, а також 110 пожежників і 47 транспортних засобів. Причина займання поки що невідома.

Зараз ви читаєте новину «"У людей не паніка, а просто шок": моторошні кадри наслідків пожеж у Греції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі