четвер, 07 травня 2020 09:53

У Лівії воюють більше тисячі росіян із групи "Вагнера" - ООН

У Лівії воюють більше тисячі росіян із групи "Вагнера" - ООН
ООН офіційно підтвердила присутність росіян із групи "Вагнера" в Лівії. Фото: narodna-pravda.ua

Експерти ООН заявили, що найманці з російської воєнізованої організації, відомої як група "Вагнера", підтримують лівійського командувача Халіфу Хафтара в захопленні столиці країни Тріполя.

У Лівії перебуває від 800 до 1,2 тис. росіян, включно зі снайперами та спеціалізованими підрозділами, зазначила у доповіді структура ООН, що відстежує дотримання санкцій.

Приватна військова компанія "Вагнера" наближена до президента Росії Володимира Путіна і бере участь у конфліктах, де Москва прагне впливати неофіційно, без залучення армійських підрозділів. Ідеться про бойові дії в кількох країнах - від України та Сирії до країн Африки.

Засоби інформації США і раніше повідомляли про діяльність "вагнерівців" у Лівії, але вперше їхня присутність підтверджена у звіті ООН. Москва заперечує, що російська держава несе будь-яку відповідальність за цих людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили імена двох російських найманців, які загинули у Лівії

"Вагнер" надає технічну підтримку для ремонту військових машин, участі в бойових операціях та операціях впливу в Лівії, йдеться в експертному звіті, наданому Раді безпеки ООН 24 квітня.

Воєнізована група також бере участь у більш спеціалізованих військових завданнях, ідеться про фаховий контроль ведення артилерійського вогню та радіоелектронну боротьбу. Понад 200 рейсів цивільних літаків між Росією та Східною Лівією з серпня 2018-го до серпня 2019 року були пов'язані з власністю групи "Вагнера" або пов'язаних із нею компаній.

Комісія ООН заявила, що група "Вагнера" перебуває в Лівії з жовтня 2018 року. Відтоді вона діяла як ефективний мультиплікатор для сил Хафтара.

Лояльні визнаному міжнародною спільнотою уряду Лівії сили, захопили зразки, типові для озброєння, яке використовували представники російських бійців в інших місцях - на сході України та в Сирії. У документі також сказано, що сили "Вагнера" використовують техніку, характерну для російських військових.

Експерти ООН з'ясували, що більшість найманців є громадянами Росії, але є також громадяни Білорусі, Молдови, Сербії та України.

Лівія перебуває у стані громадянської війни після того, як підтримане НАТО народне повстання скинуло диктаторський режим полковника Муаммара Каддафі в 2011 році. Схід і більшу частину території країни контролює "Лівійська національна армія" на чолі з Хафтаром. У столиці Тріполі владу має міжнародно визнаний уряд національної угоди.

Зараз ви читаєте новину «У Лівії воюють більше тисячі росіян із групи "Вагнера" - ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі