четвер, 20 лютого 2020 09:19

У країні дозволили продавати контрацептиви

У країні дозволили продавати контрацептиви
До дозволу на продаж ірландці їздили по контрацептиви до Белфаста. Фото: https://www.history.com/

Ірландський уряд після довгих дискусій з католицькою церквою дозволив продаж контрацептивів 20 лютого 1985-го.

До 1979-го закон забороняв імпорт і продаж засобів задля запобігання вагітності. Хоча ще 1973-го Мері Макгі виграла справу проти генерального прокурора. 27-річна Мері була матір'ю чотирьох дітей, із них двоє — близнюки. Друга і третя вагітності були складними. У жінки утворювались тромби. Вона пережила інсульт і частковий параліч. Її лікар радив їй більше не вагітніти. Їй приписали сперміцидний гель. Але продавати його було заборонено. Четверо з п'яти суддів вирішили, що одружені пари мають право самі планувати кількість дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні - День презерватива. Кілька фактів про "виріб №2"

З упровадженням рішення зволікали. Коли підіймали це питання, втручалася церква. 1979-го міністр охорони здоров'я Чарльз Хогі подав законопроєкт, який передбачав продаж контрацептивів одруженим парам, яких мали реєструвати у спеціальному списку. До того ж потрібно було отримати рецепт. Активісти вважали законопроєкт надто суворим.

Напередодні голосування архієпископ Дубліна заявив, що продаж контрацептивів призведе до моральної деградації людей, збільшення кількості позашлюбних дітей, абортів і поширення венеричних хвороб. Деяким політикам погрожували фізичною розправою, якщо проголосують за закон.

Наступного дня дозвіл ухвалили. "За" проголосували 83 депутати. Проти — 80. За новим законом, презервативи і сперміциди могли продаватись без рецепту в усіх аптеках людям, старшим за 18 років. Також їх можна було отримати в лікаря чи в центрі планування сім'ї. Забороняли рекламувати контрацептиви і продавати пігулки для запобігання вагітності.

"Перший сексуальний досвід отримують у 13 років. Обов'язок батьків – донести до дітей правильні речі про секс".

Зараз ви читаєте новину «У країні дозволили продавати контрацептиви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі