середа, 29 вересня 2010 17:09

У Кембриджі вивчатимуть українську мову й культуру

У Кембриджі вивчатимуть українську мову й культуру

Студенти Кембриджського університету відтепер зможуть вивчати українську мову, культуру та літературу. Програму фінансують з України.

За словами професора цього, одного із найстаріших та найпрестижніших у світі університетів, Саймона Франкліна, Кембридж став першим і наразі єдиним навчальним закладом у Західній Європі, де вивчають україністику.

Близько 40 студентів протягом останніх двох років у Кембриджському університеті вже вивчали українську мову, літературу й культуру. Але це були так звані пробні курси.

Оскільки вони пройшли успішно - у Кембриджі вирішили офіційно внести цей предмет до навчальної програми, зазначив викладач українознавства і керівник української програми у Кембриджському університеті Рорі Фіннін.

За його словами, студенти багато читають українських письменників в оригіналі, але найпопулярнішими в Кембриджі є Василь Стус і Павло Тичина.

У свою чергу Саймон Франклін розповів, до вивчення української мови в Кембриджі залучатимуться якомога більше викладачів з України.

"Розуміння України, вивчення України на фундаментальному рівні в Західній Європі майже не представлене, а в Північній Америці, Канаді - є. Україна фігурує у нас (у Європі) тільки коли тут чергова політична або економічна криза, а так якось зникає зі сторінок газет, і у свідомості не фігурує", - зазначив він.

"Ми вважаємо, що це шкідливо і погано не лише для України, але й для нас. Наша мета - підготувати нове покоління аналітиків, політиків, які знають і розуміють Україну, знають, що Україна не є частиною російської сфери впливу", - наголосив професор Саймон Франклін.

Окрім того він додав, що діяльність програми стала можливою завдяки фінансовій підтримці відомого українського бізнесмена Дмитра Фірташа.

Нагадаємо, яке обурення в суспільстві викликала заява Януковича про те, що українська мова майже не відрізняється від російської. За це Фаріон назвала його неуком.

Радіо "Свобода"

Зараз ви читаєте новину «У Кембриджі вивчатимуть українську мову й культуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі