субота, 27 лютого 2021 07:30

У центрі Москви застрелили Бориса Нємцова

У центрі Москви застрелили Бориса Нємцова
Тіло Бориса Нємцова після вбивства / Wikipedia

27 лютого 2015-го о 23:31 за місцевим часом у центрі Москви 4-ма пострілами в спину вбили одного з лідерів російської опозиції Бориса Нємцова.

Політик ішов з подругою, моделлю Анною Дурицькою. За ним велося стеження, і зловмисникам був відомий маршрут його пересування. Вбивця зробив кілька пострілів у спину, після чого втік на легковому авто, яке під'їхало. У Нємцова стріляли 6 разів. 4 кулі потрапили в голову, серце, печінку і шлунок. Від ран він помер на місці. Дурицька розповіла, що вбивця підійшов ззаду, а після вбивства втік.

Менше, ніж за 3 год до вбивства Нємцов був в ефірі радіостанції "Ехо Москви". Головними темами виступу були запланований опозиційний марш, звинувачення Путіна в розв'язанні війни на сході України та корупційні справи щодо оточення глави Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дівчина Нємцова розповіла про останній день з політиком

Слідчий комітет РФ звинуватив у вбивстві 5-х уродженців Кавказу - Анзора і Шадіда Губашевих, Заура Дадаєва, Хамзата Бахаева і Темірлана Ескерханова. За їх словами, деякі свідчення з них вибили під тортурами під час слідства. Один з підозрюваних Біслан Шаванна загинув під час затримання за дивних обставин.

У липні 2017-го присяжні визнали винними всіх 5-х підсудних, яких засудили до різних тюремних термінів. Згідно з вироком, вони скоїли злочин за винагороду в $253 тис., обіцяні Русланом Мухутдіновом, щодо якого вели окреме розслідування. Підозрювані в суді провини не визнали, вирок оскаржили. У квітні 2018-го засуджені звернулися до "Європейського суду з прав людини".

У 2019-му "Комітет ПАРЄ з правових питань і прав людини" прийняв резолюцію, в якій заявив, що офіційний вирок, заснований на серйозних помилках розслідування і не відповідає доказам щодо багатьох питань. У ПАРЄ наголосили, що виконавці навряд чи могли діяти без прямих вказівок чи схвалення з боку російської влади. ПАРЄ закликала Москву відновити розслідування.

На слуханнях ПАРЄ оприлюднили протокол допиту Закаєва. Там є свідчення, що в лютому 2012-го готувалася розправа над лідерами російської опозиції. Нємцова, а також Гаррі Каспарова та інших мали вбити. За словами Закаєва, замовлення було від найближчого оточення лідера Чечні Рамзана Кадирова.

Щороку 27 лютого в Росії та в інших країнах відбуваються марші в пам'ять про Нємцова. Площі його імені відкрили біля російських посольств у Вільнюсі та Празі.

Зараз ви читаєте новину «У центрі Москви застрелили Бориса Нємцова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі