середа, 12 травня 2021 17:16

"У бомбосховище спускалася тричі за ніч" - жителька Тель-Авіва

"У бомбосховище спускалася тричі за ніч" - жителька Тель-Авіва
Працівники служби безпеки і екстреної допомоги Ізраїлю працюють на місці, ураженому ракетами, випущеними ХАМАС з Сектору Гази в ізраїльське місто Рішон ле-Ціон, біля Тель-Авіва / Getty Images

В ізраїльській столиці, Тель-Авіві, у ніч на середу, 12 травня, тривали ракетні обстріли зі сторони палестинського Сектора Гази. Кілька разів оголошувалася повітряна тривога, було чути вибухи. Загалом від ракетних обстрілів між Ізраїлем і палестинськими територіями загинули вже майже 50 людей – 43 палестинці й шестеро ізраїльтян.

Більшу частину палестинських ракет, до 90%, перехоплює ізраїльська система протиповітряної оборони "Залізний купол". Починаючи з 10 травня, із Сектора Гази в бік Ізраїлю випустили понад 1000 ракет. З них 850 впали на ізраїльську територію чи були перехоплені ППО, а 200 упали в Секторі Гази. Своєю чергою, ізраїльська авіація завдала ударів по понад 500 цілях у Секторі Гази. Зокрема, зруйнувавши висотну будівлю, де був штаб терористичного руху ХАМАС, який контролює Сектор Гази. Також зруйновані будівлі провідних членів руху й поліцейські відділки. Про це пише "Нымецька хвиля".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже 50 людей загинули від початку палестино-ізраїльського конфлікту

"Цієї ночі в бомбосховище спускалися тричі, - розповідає Gazeta.ua Марія Амір із Тель-Авіва. - Домовласник спочатку не міг зорієнтуватися, де ключі від нього. Ми не чекали аж такої ескалації. Усі розслабилися. Навіть серйозних навчань давно не проводили. Конфлікт наростав давно. Це було помітно навіть у робочих відносинах. Чоловік працював із постачальниками-арабами. Ті різко підняли ціну. У нас прибирає молода дівчина. Працювала добре, але спілкування ігнорувала. Складно жити в умовах постійного конфлікту".

В ізраїльському місті Лоді та інших, населених змішаним арабо-ізраїльським населенням, з 11 травня запроваджено надзвичайний стан після масштабних сутичок арабів і євреїв. Мер міста Яір Ревіво заявив про "громадянську війну" в місті й утрату контролю над ним. За його словами, у місті підпалені синагоги й багато автомобілів, розбиті вітрини крамниць. Порядок у Лоді має відновити армія. Також були заворушення в Акко та Яффі, де живе значна кількість арабів.

Палестино-ізраїльський конфлікт різко загострився після того, як днями стало відомо про намір влади Ізраїлю примусово виселити кілька палестинських сімей зі східного Єрусалима.

Зараз ви читаєте новину «"У бомбосховище спускалася тричі за ніч" - жителька Тель-Авіва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі