четвер, 08 квітня 2021 09:21

У Багдаді загинув український оператор

У Багдаді загинув український оператор
Оператор Тарас Процюк / detector.media

8 квітня 2003-го внаслідок обстрілу американським танком готелю "Палестина", що був базою для багатьох журналістів, у Багдаді загинули український телеоператор від Reuters Тарас Процюк і його іспанський колега Хосе Коуто. Також тоді були важко поранені ще 3 працівників Reuters.

У 1990-х Процюк працював оператором на американську телекомпанію CNN та британську Sky News. Із середини 1990-х і до загибелі був оператором Reuters.

Знімав московські заворушення 1993-го й розстріл парламенту в Москві, воєнні конфлікти в Нагірному Карабаху, Придністров'ї, Чечні, у Боснії та Герцеговині, Косові, Північній Македонії, на Близькому Сході, в індійському Кашмірі та Афганістані. Зазнав поранень і контузії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа Шеремета: Антоненка залишили під вартою

В Україні активно висвітлював акцію "Україна без Кучми" і давав свої матеріали українським телеканалам. У червні 2001-го знімав візит до Львова й Києва папи Івана Павла II.

8 квітня 2003-го знімав у Багдаді з балкона одного з номерів висотного готелю військові дії американської армії. Унаслідок прицільного гарматного пострілу з американського танку в готель був смертельно поранений. Помер дорогою в лікарню. На момент смерті йому було 35 років. Унаслідок вибуху загинув також телеоператор іспанського каналу Telecinco Хосе Коусо, який перебував у тому ж приміщенні.

Представники збройних сил США провели розслідування й дійшли висновку, що Процюк загинув унаслідок нещасного випадку. Влада США відмовилася виплатити компенсацію родині загиблого.

У рідному місті Процюка Івано-Франківську 22 грудня 2015-го з'явилася вулиця його імені. У нього залишилися дружина Лідія та син Денис, якому на момент загибелі батька було 8 років.

Зараз ви читаєте новину «У Багдаді загинув український оператор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі