пʼятниця, 25 вересня 2020 09:26

Трамп мало не втратив президентства через Україну

Трамп мало не втратив президентства через Україну
Трамп потрапив у гучний скандал через Україну. Фото: unn.com.ua

Рік тому 25 вересня Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським. Вона спровокувала початок процедури імпічменту американського лідера.

Сама розмова відбулася за 2 місяці до того. У ній Трамп нагадав Зеленському, що його опонент Джо Байден як віцепрезидент США 2016 року лобіював звільнення генпрокурора України Віктора Шокіна.

"Багато говорять про сина Байдена, що Байден зупинив розслідування, і багато хто хоче дізнатися про це, тому все, що ви могли б зробити з генеральним прокурором, було б чудово. Байден став хвалитися, що припинив переслідування, тож якщо Ви зможете розібратися в цьому... На мій погляд, це звучить жахливо", - сказав Трамп.

Натомість Зеленський переконав, що цього разу генпрокурором стане "його людина":

"Я хочу сказати вам про прокурора. Перш за все я розумію і я в курсі ситуації. Відколи ми отримали абсолютну більшість в нашому парламенті, наступний генеральний прокурор буде на 100% моєю людиною, мій кадидат, якого буде затверджено парламентом, почне роботу у вересні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп продовжить тиск на Зеленського після завершення імпічменту

Працівник розвідувальної спільноти США стверджував, що тоді президент Трамп відверто чинив тиск на Зеленського в особистих і політичних інтересах - а саме, схиляв українську владу розслідувати причетність до корупційних схем Гантера Байдена, сина Джо Байдена, в обмін на фінансову і військову допомогу. Крім того, Трамп звинувачував не Росію, а Україну у втручанні в президентські вибори в США 2016 року й вимагав відповідного розслідування.

Підтвердженням цілей Трампа Демократична партія США називала те, що за тиждень до телефонної розмови з Зеленським він дав вказівку тимчасово зупинити військову допомогу Україні. Прибічники президента пояснили це тим, що вважають Україну занадто корумпованою і хотіли перевірити доцільність використання коштів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Демократи запустили нове розслідування проти Трампа

Сам лідер США стверджував, що не сказав Зеленському нічого неприпустимого і не прагнув нашкодити Байдену, хоч і переконанй, що той зробив нечесну справу. Згодом взагалі назвав усе фейком.

Розмова президентів спричинила цілий скандал у Вашингтоні. Трампа звинуватили у зловживанні владою. На тлі цього спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі ініціювала розслідування у справі про імпічмент президента, яке тягнулося до лютого 2020-го. Однак Сенат не підтримав відсторонення Трампа, оскільки не знайшлося потрібної кількості голосів.

Президент США Дональд Трамп звільнив генерального інспектора американської розвідки Майкла Аткінсона, який розглядав скаргу щодо можливого тиску на Україну.

Зараз ви читаєте новину «Трамп мало не втратив президентства через Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі