субота, 14 квітня 2018 15:10

ТОП-10 яскравих фільмів Мілоша Формана

ТОП-10 яскравих фільмів Мілоша Формана
У віці 86 років з життя пішов талановитий Мілош Форман: збірка із 10 яскравих фільмів режисера. Фото: Regnum

В США, у віці 86 років помер режисер, дворазовий володар премії Оскар Мілош Форман. Ця людина зробила величезний вклад в історію кіно. Форман здобув популярність під час чехословацької Нової хвилі, однак згодом почав творити в в стилі "Нового Голлівуду" 70-х. Він знімав як гостросюжетні драми, так і чорні комедії.

Безумовно всі праці Мілош Формана заслуговують уваги, Далі представлена добірка із 10 яскравих фільмів режисера від 2queens.

10. ПРИВИДИ ГОЙЇ / GOYA'S GHOSTS (2007)

Сюжет фільму розгортається за часів правління Карла IV, придворним живописцем якого був знаменитий іспанський портретист Франсиско Гойя. На зорі наполеонівських воєн свята інквізиція активізується в Іспанії. Картина являє собою своєрідний історичний епос очима Гойя. У фільмі показана історія юної Інес, яку портретист зобразив на одній із своїй картин. Дівчину звинуватили в єресі і кинули до в'язниці, Франциско де Гойї вирішив визволити її. Він попросив допомоги у свого друга священника, але у того свої плани на дівчину. Події в фільмі швидко змінюються, міняючи за одно і долю героїв. Роль юної Інес викинала Наталі Портман, яку особисто запросив Мілош Форман помітивши її схожість з портретами де Гойя.

9. ВАЛЬМОН / VALMON (1989)

"Вальмон" - є однією з екранізацій роману Шодерло де Лакло "Небезпечні зв'язки". Події розгортаються у Франція в ХVII столітті,в час коли інтриги були улюбленою розвагою аристократії. У фільмі зображена історія Маркіза де Мертей (Аннетт Бенінг), яка планує помститися своєму коханцеві за зраду. Для цього вона просить свого давнього друга віконта де Вальмона спокусити обраницю її коханця. Однак той хоче завоювати любов іншої жінки - мадам де Турвель, яка вірна своєму чоловікові. Тоді у маркізи народжується нова забава: якщо Вальмон зможе спокусити мадам, тоді де Мертей сама віддасться йому, а якщо немає - віконт повинен буде відправитися в монастир.

8. НАРОД ПРОТИ ЛАРРІ ФЛІНТА / THE PEOPLE VS. LARRY FLYNT (1996)

Історія про американського видавця Ларрі Флінта, який в 79-тому році зробив справжню революцію в сфері медіаіндустрії. Він випустив порнографічний журнал "Hustler". І в цей момент суспільство ділитися на тих, хто за, і хто проти скандального видавця. Охоронці моралі починають кидати образи і звинувачують в розбещенні суспільства. Починається низка скандальних судових процесів, в яких Ларрі Флінт намагається відстояти свою позицію, грунтуючись на Першій Поправки конституції, що захищає, в тому числі, і свободу слова. Чудовий байоптік про те, як порно-видавець став захисником свободи слова для всієї нації.

7. ВІДРИВ/ TAKING OFF (1971)

Фільм про типового підлітка Дженні Тинн, яка ні в чому не бачить сенсу і вирішує втекти з дому. Дівчина блукала вулицями Нью-Йорка, поки її батьки відчайдушно намагались відшукати зниклу доньку. Метою Мілоша Формана було показати повну відмінність між двома поколіннями. Адже, незважаючи на те, що сюжет сфокусований навколо Дженні, її батьки в пошуках зниклої дитини, знайомляться з такими ж батьками, які втратили дітей, і знаходять абсолютно новий стиль життя, який допомагаємо їм струснути сірі будні.

6. ЛЮДИНА НА МІСЯЦІ / MAN ON THE MOON (1999)

Історія життя і початку кар'єри самого інноваційного, ексцентричного і загадкового американського коміка Енді Кауфмана. Він умів розвесили аудиторію, застосовуючи різні методи. У фільмі показані усі труднощі через які комік пройшов на шляху до слави. Це не звичайний байоптік про життя знаменитості, адже самого Кауфмана далеко не можна було назвати звичайною людиною

5. ВОЛОССЯ / HAIR (1979)

Картина про простого хлопця Клада із провінції, який приїхав в Нью-Йорк і закохався в багату дівчину Шейлу. Хлопець має всього одну ніч, щоб підкорити серце дівчина. І в цьому йому допомагають нові друзі - безтурботні хіпі, які як раз святкують настання ери Водолія. Однак всі ці веселощі проходять на фоні В'єтнамської війни, на яку незабаром належить відправитися Клоду. Історія, яка почалася досить забавно і весело, закінчилася зовсім несподівано.

4. БАЛ ПОЖЕЖНИХ / THE FIREMEN'S BALL (1968)

Цей фільм став причиною еміграції Мілоша Фромана із Чехословаччини. Фільм є чистого роду іронією на систему, яку Форман явно не визнавав. Герої фільму - команда пожежників, які зібралися на щорічний бал, присвячений 86-річчю їх колишнього голови. Попереду гостей чекають привітання, лотерея і конкурс краси. Але свято починає йти зовсім не так, як планувалося, до того ж ще й сталася пожежа в місті.

3. ЛЮБОВНІ ПРИГОДИ БЛОНДИНКИ / LASKY JEDNE PLAVOVLASKY (1966)

Фільм про молодого музиканта Мілда із Праги. На провінційних танцях в робочому містечку, де чоловіки в "дефіциті", юнак знайомиться з Андул. Одну ніч вони проводять разом в кімнаті гуртожитку, після чого Мілда повертається до Праги. Але яким було його здивування, коли Андул приїхала познайомитися з його батьками. Як з'ясувалося, для дівчини це була не скороминуща зустріч, а перший крок до початку майбутнього сімейного життя. Фільм настільки насичений, що деколи складно відрізнити, дивитесь ви комедію з елементами смутку, або ж соціальну драму, що межує з фарсом.

2. АМАДЕЙ / AMADEUS (1984)

Історія життя і творчості Вольфганга Амадея Моцарта, яка зображується зі слів його найпопулярнішого недоброзичливця Антоніо Сальєрі. Вперше з юним генієм Сальєрі познайомився при дворі імператора Йосифа II, де успішно служив придворним композитором. Але побачивши дозвільного і хвалькуватого хлопчиська, Сальєрі приходить в подив, як Бог міг віддати великий талант такій людині. І з перших же хвилин в душі композитора зароджується бажання помститися Моцарту. Картина здобула 8 премій Оскар, 4 премії BAFTA, 4 премії "Золотий Глобус" та інші нагороди.

1. Пролітаючи над гніздом зозулі / ONE FLEW OVER THE CUCKOO'S NEST (1975)

Екранізація однойменного роману Кен Кінзі, який виявив небажання дивитись фільм. Однак це не завадило Мілошу Форману здобути за свою картину 5 премій Оскар. В фільмі зображена історія Рендл Макмёрфі який вирішив врятуватися від тюремного ув'язнення в психіатричній клініці. Його протистояння з сестрою Мілдред Ретчед продемонструвало боротьбу молоді за нові життєві цінності і свободи.

Актор Олег Примогенов скаржиться, що українські актори не мають належної реалізації на батьківщині. Особливо зараз, коли, попри війну, на зйомки українських серіаалів усе більше стали запрошувати росіян.

Зараз ви читаєте новину «ТОП-10 яскравих фільмів Мілоша Формана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі