пʼятниця, 27 жовтня 2023 06:45

Терористи розстріляли засідання парламенту

Терористи розстріляли засідання парламенту
Кадр із розстрілу в вірменському парламенті / aravot.am

27 жовтня 1999 року група з п'яти озброєних осіб у довгому верхньому одязі увірвалася в зал засідань парламенту Вірменії і відкрила вогонь з АК-47 по президії, де були міністри. Там саме був день уряду або так званий "день запитань і відповідей". За кілька хвилин країна втратила прем'єра Вазґена Сарґсяна, спікера Карена Демірчяна, обох його заступників, міністра і трьох депутатів. Загалом, загинуло вісім осіб, більше 30 поранили. Кілька поранених потрапили в лікарню у важкому стані.

Очолював терористів колишній журналіст Наїрі Унанян. Також був його брат Карен, дядько Врам, і двоє інших. Терористи казали, що хочуть "покарати владу за те, що робить із нацією", і описали уряд як спекулянтів, "які п'ють кров народу". Вони казали, що Вірменія в "катастрофі", а "корумповані чиновники" нічого не роблять для виходу з неї. Саргсян був, за їх словами, головною ціллю, а інші смерті вони назвали ненавмисними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Влада РФ сформована чекістами та кримінальними авторитетами. Вибори не мають значення" - Портников

Незабаром сотні поліцейських і військових стягнули в Єревані до будівлі Національних зборів. Президент Роберт Кочарян керував операцією. Утримуючи в будівлі близько 50 заручників, терористи зажадали вертоліт і ефірний час на національному телебаченні для політичної заяви. Після нічних переговорів з Кочаряном вони звільнили заручників і здалися вранці 28 жовтня. Протистояння тривало 18 год. Кочарян гарантував їм особисту безпеку і справедливий суд.

28 жовтня Кочарян оголосив триденний траур. Державна церемонія похорону жертв відбулася 30 і 31 жовтня. На похоронах були високі чиновники з 30 країн.

Вбивство посилило позиції Кочаряна. Протягом років слідства й суду без відповіді залишилася ряд запитань. Як нападники дістали акредитацію як журналісти державного телебачення? Як пронесли стільки зброї в парламент? Чи не стояла за ними якась сила?

Після трагедії країна об'єдналася навколо Кочаряна, а той протягом кількох років демонтував слабкі демократичні інституції, ставши авторитарним лідером. Парламент перестав бути самостійним джерелом влади. Провідну незалежну телекомпанію закрили, а політичні партії послабили до практичної втрати впливу.

Іще одним наслідком став зрив процесу мирного врегулювання з сусіднім Азербайджаном у війні за Нагірний Карабах. Перед розстрілом усе йшло до того, що за кілька тижнів сторони могли досягти мирних домовленостей.

Зараз ви читаєте новину «Терористи розстріляли засідання парламенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі