вівторок, 20 жовтня 2020 18:25

Telegram-канал про акції протесту в Білорусі визнано екстремістським

Telegram-канал про акції протесту в Білорусі визнано екстремістським
Фото: Telegram

Інформаційний канал месенджера Telegram - NEXTA-Live (t.me/nexta_live) і логотип NEXTA визнані екстремістськими матеріалами згідно з рішенням суду Центрального району Мінська. Про це повідомляє belta.by.

Таке рішення прийнято сьогодні у зв'язку з вмістом інформаційної продукції (відеороликів, закликів і публікацій як від імені самої редакції каналу, так і підписників) з ознаками екстремістської діяльності. Йдеться про організацію та публічних закликів до здійснення масових заворушень.

Міністерству інформації необхідно включити Telegram-канал NEXTA-Live і логотип NEXTA в республіканський список екстремістських матеріалів, вжити заходів щодо обмеження доступу до інформаційних ресурсів, що містять аналогічні найменування, і їх поширення в білоруському сегменті.
Рішення суду підлягає негайному виконанню.

Цивільна справа розглянута за заявою головного управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією міністерства внутрішніх справ Білорусі про визнання інформаційної продукції екстремістськими матеріалами.

Судом встановлено, що інформаційна продукція (відеоролики), розміщена в Telegram-каналі NEXTA-Live в період з 9 по 11 серпня 2020 року, містить ознаки екстремістської діяльності відповідно до ст. 1 закону Республіки Білорусь "Про протидію екстремізму", а саме: організацію і публічні заклики до здійснення масових заворушень.

Зазначені обставини, як відзначили в пресслужбі Верховного суду, підтверджені експертним висновком Республіканської експертної комісії з оцінки інформаційної продукції на предмет наявності (відсутності) в ній ознак проявів екстремізму. Даний висновок складено уповноваженим органом, в зв'язку з чим визнано достовірним і достатнім доказом у справі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протести в Мінську: почалися масові затримання

Як повідомляється в Telegram-каналі прессекретаря МВС Ольги Чемоданової, відтепер опублікування чи розміщення, в тому числі способом репосту, інформації з логотипом NEXTA чи NEXTA-Live тягне за собою адміністративну відповідальність за розповсюдження, виготовлення, зберігання, перевезення інформаційної продукції, що містить заклики до екстремістської діяльності або пропагує таку діяльність.

Засновники каналу заявили, що працюватимуть у межах білоруського законодавства і вже думають над ребрендингом. Наразі Telegram-канал змінив назву на "НЕХТА".

У Головному управлінні по боротьбі з оргзлочинністю і корупцією МВС відзначили, що ребрендинг Telegram-каналу і зміна логотипу не стане підставою для його виключення зі списку екстремістських матеріалів. Тепер оперативники націлені на виявлення розповсюджувачів забороненої інформації.

Міністерство закордонних справ Білорусі викликало посла України Ігоря Кизима через указ президента Володимира Зеленського про спрощення переїзду в Україну ІТ-фахівців із Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «Telegram-канал про акції протесту в Білорусі визнано екстремістським». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі