вівторок, 29 вересня 2020 12:48

Танго вперше заграли в театрі

Танго вперше заграли в театрі
Розендо Мендісабаль / Wikipedia

29 вересня 1897-го в Буенос-Айресі, в театрі "Олімпо", на прем'єрі вистави "Креольський суд", уперше виконали музику танго.

Вистава була в іспанському лірично-драматичному жанрі сарсуела. У ньому чергуються розмовні та пісенні сцени, елементи опери, народних пісень і танцю.

Першу піснюу стилі танго El entrerriano написав 29-річний аргентинський піаніст Розендо Мендісабаль під псевдонімом А. Розендо. У наступні роки написав ще ряд відомих композицій у цьому стилі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У пристрасному танці з'єднали африканські та іспанські культури

Це була не перша пісня в стилі танго, але El entrerriano – перша опублікована та має автора. Також вона перша, яку досі виконують.

El entrerriano означає "Той, хто родом із провінції Ентре-Ріос". Пісню присвячено молодим людям, які відпочивали в домі для джентльменів у містечку Ло-де-Марія-ля-Васка. Там грав Розендо як піаніст.

Оскільки в кінці XIX століття авторських прав не було, композитори зазвичай присвячували роботи тим, хто міг заплатити. Рікардо Сергово, якому танго присвятили, народився у провінції Ентре-Ріос, тож твір так назвали.

Танго народилося серед африканських меншин Буенос-Айреса. Слово виводять від нігерійського народу ібібіо, й воно означало "танець під звук барабана". У пісні зійшлися африканські ритми тангано, аргентинська мілонга, гаванська хабанера, іспанське фламенко, ритуальні танці індіанців, віденський вальс.

Танго поширилося в кінці ХІХ ст. в аргентинських клубах для джентльменів – щось на зразок наших барів і нічних клубів. Спочатку танці під цю музику танцювали лише чоловіки, які домагалися уваги жінок.

Залежно від стилю у танці відбуваються протистояння і гра: чоловік веде, а жінку ведуть, а в кульмінації - пристрасті, ревнощі, ненависть. Аргентинське танго - танець-імпровізація, в якому важливе уміння партнерів відчути одне одного.

Велика депресія в 1930-х стала золотим віком танго. 30 вересня 2009-го стиль оголосили об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

День танго відзначають 11 грудня - в день народження короля танго, композитора Карлоса Гарделя.

Зараз ви читаєте новину «Танго вперше заграли в театрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі