пʼятниця, 25 вересня 2020 16:55

Швейцарці можуть заборонити європейцям працювати в себе

Швейцарці можуть заборонити європейцям працювати в себе
Агітація "Шведської народної партії" в Лозанні голосувати за розрив угоди з ЄС / Getty Images

У неділю швейцарці проголосують на референдумі, чи не припинити дію угоди з ЄС про вільний рух людей.

Ініціювала референдум найбільша партія швейцарського парламенту – права і антиімігрантська "Швейцарська народна партія". Її члени закликають голосувати за припинення угоди, щоб Берн міг встановлювати обмеження на кількість іноземців, що працюють в конфедерації. Про це пише британська The Guardian.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На референдумі вирішать, чи купляти літаки-винищувачі

Опитування показують, що швейцарці не підтримають припинення угоди. 63% за збереження вільного руху з ЄС. Головною причиною, за даними соціологів, є те, що швейцарці прагнуть стабільності та економічної певності в час пандемії.

За прогнозами, імміграція в альпійську країну за наступні 30 років збільшить населення Швейцарії з нинішніх 8,6 млн осіб до 10 млн.

"Мігранти змінюють нашу культуру. Громадські місця, площі, вулиці та поїзди стають все менш безпечними. Крім цього, практично половина допомоги з безробіття припадає на іноземців. Безробіття в нас лише зростатиме, позаяк молоді приїжджі забиратимуть робочі місця в старших швейцарців. Наші школи, транспорт і цивільні установи даватимуть збої через перенавантаження", - йдеться в агітації голосувати "за" на сайті "Швейцарської народної партії".

Противники розриву кажуть, що це може позбавити країну кваліфікованих працівників і поставити під питання понад 120 взаємних угод між Швейцарією та Євросоюзом.

Дозвіл громадянам країн ЄС працювати в Швейцарії включає угоди критично важливі для швейцарського бізнесу – про вільну торгівлю, обмін даними, спільні дослідження, цивільну авіацію, транспортне сполучення, туризм, освіту і пенсії. Тож розрив може призвести до колапсу економіки конфедерації.

Зараз ви читаєте новину «Швейцарці можуть заборонити європейцям працювати в себе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі