Ексклюзиви
неділя, 26 січня 2020 00:51

Сурков згорнув свої "проєкти" в Україні, коли Зеленський став президентом

Сурков згорнув свої "проєкти" в Україні, коли Зеленський став президентом
Владислав Сурков займався питаннями України та її дестабілізацією. Фото: НСН

Після перемоги на президентських виборах в Україні Володимира Зеленського діяльність команди помічника президента РФ Владислава Суркова в Україні практично припинилася.

"З січня 2018-го по теперішній час робота на напрямку майже не велася. А після перемоги Зеленського взагалі все зупинилося", пише "Медуза" з посиланням на джерела.

Помічник президента РФ і його команда по суті припинили працювати з лідерами громадської думки та елітами в Україні, формувати ідеологію, займатися проєктами федералізації і дестабілізації України, захисту російської мови, церковними питаннями.

За словами джерела, не все було гладко і в "республіках", де "стали співати свою пісню" нові впливові сили зі своїми політичними і фінансовими інтересами на кшталт Сергія Курченка і Віктора Медведчука. У процесах обміну Сурков і його команда також майже не брали участь.

Іншою претензією до Суркова нібито стали вибори президента України, в яких він ставив на Юлію Тимошенко, а Медведчук - на Юрія Бойка. У підсумку переміг Зеленський, який до Суркова ставився негативно, зазначає співрозмовник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аваков розповів про момент психозу Суркова у Парижі

Джерело, яке працювало з Сурковим, зазначає, що можливості "виходу на Зе і Коломойського" у Суркова були задовго до президентських виборів, але він ними знехтував.

А новий президент України не ставився до помічника президента РФ як до надійного переговірника.

Як відзначають джерела видання, Сурков ніколи не був єдиним "смотрящим" за Україною з боку Кремля.

З питань України, так званих ДНР і ЛНР у Суркова не було вирішального голосу: "Він не міг зателефонувати силовикам і сказати: тут операцію скасовуємо, а тут навпаки активізуємо; щось вирішувалося в МЗС, щось на рівні бізнес-контактів".

У той же час, близька до Суркова людина вважає, що якби він мав повноту повноважень, "то такого безладу в "ДНР" і "ЛНР" би не було".

Сурков, за його словами, повинен був здійснювати якусь "загальну координацію" і політичний супровід, але силовики не орієнтувалися на думку помічника президента.

25 січня директор Центру політичної кон'юнктури Олексій Чеснаков повідомив, що помічник президента РФ Володимира Путіна Владислав Сурков залишив держслужбу "у зв'язку зі зміною курсу на українському напрямку".

Водночас прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що указу про відставку Владислава Суркова з поста помічника президента РФ немає.

Зараз ви читаєте новину «Сурков згорнув свої "проєкти" в Україні, коли Зеленський став президентом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути