вівторок, 29 червня 2021 07:26

Створили найжорстокішу терористичну організацію

Створили найжорстокішу терористичну організацію
Мапа території, яку максимально контролювали ІДІЛ в 2015-му / New York Times

29 червня 2014-го, сім років тому, терористи проголосили на захоплених територіях Іраку та Сирії Ісламську Державу Іраку і Леванту або ІДІЛ. Вони проголосило себе халіфатом.

ІДІЛ заснував йорданський бойовик, який воював перед цим в Афганістані та Іраку Абу Мусаб аз-Заркаві. Він отримав популярність в 2014-му, коли вибив іракські сили безпеки з ключових міст в частині Іраку, і захопив місто Мосул.

ІДІЛ виникла ще в 1999-му. Тоді присягала на вірність "Аль-Каїді" і брала участь в іракській громадянській війні після вторгнення західних військ в 2003-му. У червні 2014-го проголосила себе всесвітнім халіфатом. Як нібито халіфат, ІДІЛ вимагають релігійної, політичної та військової влади над усіма мусульманами.

У Сирії група провела наземні атаки на урядові сили та на опозиційні групи, і до грудня 2015-го отримала територію від західного Іраку до східної Сирії, де жило до 12 млн людей. До них вони застосовували своє тлумачення законів шаріату. Вважається, що зараз ІДІЛ діє в 18 країнах, включаючи Афганістан і Пакистан. У 2015-му річний бюджет ІДІЛ був понад $1 млрд і група нараховувала більше 30 тис. бойовиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жертв катували, потім убивали. Знайшли братську могилу зі 123 рештками

Ще в 2014-му міжнародна коаліція на чолі з США почала операцію проти ІДІЛ в Сирії та Іраку за допомогою авіаударів, а також радників, зброї, навчань і припасів для ворогів ІДІЛ в силах безпеки Іраку та сирійських демократичних груп. Ця кампанія завдала шкоди ІДІЛ, убивши десятки тисяч бойовиків і послабивши їх фінансову та військову інфраструктуру. Після цього втрутилася Росія в Сирії, де ІДІЛ втратив ще тисячі бойовиків. У 2017-му група втратила контроль над своїм найбільшим містом Мосул. До кінця року ІДІЛ контролювала 2% своєї максимальної території в 2015-му. Іракські війська загнали в підпілля останні їх залишки. До березня 2019-го ІДІЛ втратила одну з останніх значних територій.

Після цього терористи лише чинять криваві теракти по світу. Особливо в країнах Близького сходу і Африки, де бракує безпеки. ІДІЛ має мережу прихильників по світу. ООН визнала її терористичною організацією.

ІДІЛ відома записами на відео обезголовлювання та інших видів страт солдат та цивільних. Зокрема, журналістів і гуманітарних працівників, а також руйнуванням об'єктів всесвітньої культурної спадщини. ООН покладає на ІДІЛ відповідальність за порушення прав людини, геноцид, військові злочини і злочини проти людяності. Ця група вчинила геноцид і масові етнічні чистки на півночі Іраку.

Зараз ви читаєте новину «Створили найжорстокішу терористичну організацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі