пʼятниця, 19 лютого 2021 11:56

Створили найточнішу мапу Землі

Створили найточнішу мапу Землі
Математично неможливо представити поверхню кулі як плоску карту без певної форми спотворень. Фото: pixabay.com

Група дослідників зі США створила найточнішу у світі 2D-мапу планети Земля.

Нова карта — кругла та двобічна, пише ScienceAlert. Такий варіант мапи від американських дослідників Річарда Ґотта, Девіда Ґолдберга та Роберта Вандербрея орієнтований на Північну й Південну півкулі. Екватор планети проходить по краю.

"Наша мапа насправді більше схожа на земну кулю, ніж інші плоскі карти. Аби побачити всю земну кулю на глобусі, вам потрібно крутити його, а щоб побачити всю нашу нову мапу, її просто потрібно перегорнути", — зазначає один із творців карти з Принстонського університету Нью-Джерсі.

Математично неможливо представити поверхню кулі як плоску мапу без певної форми спотворень, тому виробникам карт доводиться вдаватися до математичних прийомів, аби правильно передати одні земні риси, жертвуючи точністю інших.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОЗ створили мапу пунктів тестування на коронавірус

Телескоп NASA має створити 1-шу в світі мапу спектрометрії неба у ближньому інфрачервоному діапазоні. На початку січня стартувала робота над фінальними кресленнями та апаратним і програмним забезпеченням. На створення телескопа із ефективним діаметром 20 см та вагою 69 кг планують витратити 2,5 роки.

Зараз ви читаєте новину «Створили найточнішу мапу Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі