середа, 21 липня 2021 10:00

Столицю регіону затопила найсильніша за 1 тис. років злива

Столицю регіону затопила найсильніша за 1 тис. років злива
Жителі пробираються через паводкові води по затопленій дорозі під час проливних дощів в Чженчжоу 20 липня / REUTERS

Через зливи великі ділянки центральної китайської провінції Хенань під водою, а її столиця Чженчжоу найбільше постраждала від дощу, який, за словами спостерігачів за погодою, був найсильнішим за 1 тис. років.

У Чженчжоу, місті з населенням понад 12 млн осіб на березі Жовтої ріки, 12 людей загинули в результаті затоплення лінії метро, ​​а понад 500 евакуювали в безпечне місце, повідомила місцева влада. Про це пише Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Німеччині оголосили військову катастрофу через повені, які забрали понад 100 життів

Відео в соцмережах показало, що пасажири приміських поїздів були по груди в каламутних водах повені в поїздах у темряві, а станція метро перетворилася на великий вируючий басейн.

"Вода досягла моїх грудей. Я був наляканий, але найстрашнішою була не вода, а все менша кількість повітря у вагоні", - написав чоловік у соцмережах.

За словами жителя Чженчжоу на прізвище Гуо, який провів ніч в офісі, через дощ влада зупинила автобусне сполучення, бо автомобілі працюють від електрики.

"Ось чому багато людей їхали в метро, ​​і сталася трагедія", - каже Гуо.

З вечора суботи до пізнього вечора вівторка на Чженчжоу впало 617,1 мм дощу. Це майже середній річний показник у місті, що становить 640,8 мм.

Життя мільйонів людей в провінції Хенань перевернуте через незвично активний сезон дощів, який призвів до швидкого підняття рівня низки річок у великому басейні Жовтої ріки.

Багато поїздів через Хенань, великий логістичний центр, не ходять. Багато автомагістралей теж закриті, а рейси затримані чи скасовані. Затоплено дороги в десятці міст. Десятки водосховищ і гребель також перевищили критичні рівні.

Місцева влада заявила, що через дощ в греблі Іхетань в місті Лоян на захід від Чженчжоу утворився 20-метровий пролом, і гребля може обрушитися в будь-який момент. У Чженчжоу місцевий штаб по боротьбі з повенями повідомив, що міське водосховище Гоцзяцзуй прорвано. Близько 100 тис. осіб в Чженчжоу евакуювали в безпечні зони.

За прогнозами, невеликий дощ триватиме до середи, хоча опади в провінції продовжаться протягом наступних трьох днів.

У затопленому бельгійському місті Пепінстер під час інтерв'ю мера Філіпа Годена обрушився будинок. Місто сильно постраждав від негоди, десятки будинків повністю або частково зруйнувала повінь.

Зараз ви читаєте новину «Столицю регіону затопила найсильніша за 1 тис. років злива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі