понеділок, 23 жовтня 2023 09:35

Стався найбільший напад на американців за межами Америки з часу ІІ світової війни

Стався найбільший напад на американців за межами Америки з часу ІІ світової війни
Будівля штабу морської піхоти США в Бейруті до атака, в 1982-му / Wikipedia

О 6:20 ранку 23 жовтня 1983-го вантажівка "Мерседес-Бенц" в'їхала на територію Бейрутського летовища. Була схожа на авто, що возить до штабу морської піхоти США воду, тому підозр у охорони не було. Авто двічі об'їхало стоянку біля штабу, потім розігналося та поїхало у бік незакритих задніх воріт. Чергові стріляли. Вантажівка прорвалась через колючий дріт, ворота, і в'їхала в будівлю. Була навантажена 5 тонами вибухівки. Внаслідок вибуху штаб морської піхоти завалився, поховавши 241 сплячого американського солдата. Через 20 секунд аналогічна атака сталась на французьких миротворців. Загинуло 58 французів.

Громадянська війна в Лівані розпочалась 1975-го. Воювали різні ісламські групи, християни, іноземні інтервенти. У 1982-му армія Ізраїлю напала, щоб знищити в Лівані "Організацію звільнення Палестини". Її штаб-квартира була в Бейруті. Палестинці чинили постійні теракти і напади на ізраїльтян.

Двомісячна осада Бейрута завершилась евакуацією палестинців. Ізраїльська армія пішла у наступ на ліванську столиці, котру після втечі палестинців нікому було захищати. Християни-фалангісти, місцеві союзники Ізраїлю, скористались цим, і в помсту палестинцям за різню християн в Дамурі, увійшли у табір біженців "Сабра і Шатила", де вбили до 3,5 тис цивільних. Після цього для відновлення спокою в країну направили міжнародні миротворчі сили у складі підрозділів США, Франції, Італії та Великої Британії.

Американські сили складались з батальйону морської піхоти, розташованого у 4-поверховій будівлі на території Бейрутського летовища. Морські піхотинці США зайняли нейтральну позицію у конфлікті. У кінці серпня 1983-го ситуація в Лівані різко погіршилась. Частіше відбувались обстріли між ворогуючими сторонами. Позиції морської піхоти США обстрілювали з мінометів, через що, у миротворців були втрати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибух у порту Бейрута: Ліван через Інтерпол хоче дістати двох росіян

Атака на казарми морської піхоти в Бейруті 23 жовтня - найбільш смертельний напад на громадян США за межами країни після ІІ світової війни.

Організатори терактів залишились невідомими. Відповідальність взяв на себе шиїтський "Вільний ісламський революційний рух". 17 листопада французька авіація здійснила авіаудар по позиціях шиїтських бойовиків та іранських "Стражів ісламської революції", що було відплатою за підрив французького штабу. США не зробили відплатних акцій проти можливих організаторів.

У лютому 1984-го США, Франція, Італія та Велика Британія вивели війська з Лівану. В організації терактів підозрювали іранську військову організацію "Хезболла" і керівництво Ірану. Проте достовірних доказів не було.

У 2001-му, після атак 11 вересня, родичі загиблих подали колективний позов проти влади Ірану. Тегеран відкинув звинувачення. Суд завершився в 2016-му. Він визнав іранську владу винною і постановив, що родичам належить іранська компенсація в розмірі $813 млн, яку можна взяти з заморожених в США активів іранського Центрального банку.

Зараз ви читаєте новину «Стався найбільший напад на американців за межами Америки з часу ІІ світової війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі