субота, 28 березня 2020 12:34

Сталася аварія на атомній електростанції

Сталася аварія на атомній електростанції
Другий енергоблок не вдалося відновити ФОТО: mdlinx

О 4-й ранку 28 березня 1979-го сталася найгірша аварія в історії атомної енергетики США. Не вдалося закрити клапан тиску в реакторі другого енергоблоку на острові Три-Майл.

Забруднена радіацією вода для охолодження вилилася і ядро почало перегріватися.

Атомну електростанцію на острові збудували 1974-го на березі річки Саскуеханна біля Гаррісберга. У 1978-му почав роботу другий реактор. Його вважали надійним і безпечним за роботу під час енергетичних криз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Думали, в нас такого ніколи не буде" - у Японії вибухнула АЕС

Після того, як почала витікати охолоджуюча вода, автоматично запустилося аварійне охолодження. Система самотужки мала впоратися з проблемою. Однак оператори не зрозуміли, що відбувається, і відключили насоси. Реактор зупинили, але тепло продовжувало виділятися. Ядро нагрілося до 2200 градусів за Цельсієм. За 2760 градусів воно б розплавилось. Тоді б радіація поширилась на більшу територію.

Поки оператори намагалися зрозуміти, що сталося, радіоактивна вода розливалася. Ядро далі грілося. Почали вводити заходи для захисту працівників від радіації.

Зранку чутка про аварію поширилася поза станцією. Компанія Metropolitan Edison заявила, що витоку радіації не сталося, проблему применшували. Увечері біля заводу зафіксували підвищений рівень радіації.

О 8-й ранку диспетчери зрозуміли, що треба знову запустити насоси. Температура і тиск почали падати. Якби цього не зробили, за годину ядро б розплавилось. Більша його половина була зруйнована, але не постраждала захисна оболонка.

Через два дні в будівлі виявили бульбашку легкозаймистого водню. Вона утворилася від реакції з паром речовин з перегрітого ядра. Частина вибухнула і випустила в атмосферу радіоактивні речовини. На станції вибух не зафіксували. Людям порадили залишатися вдома. Вагітних і маленьких дітей попросили вивезти. Це спричинило паніку. Понад 100 тис. людей почали тікати в сусідні міста. Людей вдалося заспокоїти після візиту президента Джимі Картера. Поступово водень вивели з системи.

Перший непошкоджений енергоблок не запускали до 1985-го.

Зараз ви читаєте новину «Сталася аварія на атомній електростанції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі