середа, 31 липня 2024 20:16

США заморожують допомогу Грузії

США заморожують допомогу Грузії
Кількатисячний мітинг у Грузії в ніч з 17 на 18 квітня перед будівлею парламенту. Громадяни вимагали від уряду негайного відкликати законопроєкт про "іноземних агентів". Фото: radiosvoboda.org

Сполучені Штати Америки призупинили надання Грузії частини допомоги через антидемократичні дії влади, несумісні з прагненням країни стати членом Європейського Союзу і НАТО.

Про це у середу заявив державний секретар США Ентоні Блінкен, повідомила "Європейська правда".

За словами Блінкена, у результаті перегляду двостороннього співробітництва з Грузією США "призупиняють надання допомоги на суму понад 95 мільйонів доларів, яка безпосередньо йде на користь грузинського уряду".

"Антидемократичні дії та неправдиві заяви грузинського уряду несумісні з нормами членства в ЄС та НАТО", - сказав Блінкен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Деградація заяв, які вже важко відрізнити від кремлівських. МЗС України відповіло прем'єру Грузії

Держсекретар додав, що США продовжать підтримувати "програми та заходи, які приносять користь народу Грузії, зміцнюючи демократію, верховенство права, незалежні ЗМІ та економічний розвиток".

"Ми залишатимемося відданими грузинському народу і його євроатлантичним прагненням", - сказав Блінкен.

У травні грузинський парламент подолав вето президентки Саломе Зурабішвілі на закон "Про прозорість іноземного впливу", який називають законом про "іноагентів".

Торік партія "Грузинська мрія" відкликала документ після масових протестів і зіткнень демонстрантів із силовиками. Зурабішвілі наклала вето на закон, але у парламентської більшості вистачило голосів, щоб подолати його.

Минулого місяця у Грузії завершилась процедура ухвалення скандального закону - документ підписав спікер парламенту Шалва Папуашвілі.

Зараз ви читаєте новину «США заморожують допомогу Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі