четвер, 09 березня 2017 17:34

Список Шиндлера виставили на аукціон за $2,4 млн

Список Шиндлера виставили на аукціон за $2,4 млн
Один зі збережених оригіналів списку Шиндлера. Фото: The Guardian

Один з оригіналів так званого списку Шиндлера виставили на продаж на аукціоні. Початкова ставка - $2,4 млн.

Список містить 801 ім'я чоловіків-євреїв, яких хотів врятувати від смерті в концтаборах німецький промисловець Оскар Шиндлер. 14-сторінковий документ датований 18 квітня 1945 року, пише The Guardian.

Імена набирав на друкарській машинці бухгалтер підприємця Іцхак Штерн. Його нащадки продали список колекціонерам. Сьогодні це єдина оригінальна копія документа, що залишається в приватних руках. 2013 року її вже виставляли на онлайн-аукціон eBay за $3 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проданий за $243 тис. телефон Гітлера виявився підробкою

Достовірно відомо про чотири збережені копії справжнього списку Шиндлера. Дві з них зберігають в ізраїльському меморіальному комплексі "Яд ва-Шем", одну – в Меморіальному музеї Голокосту. Загалом оригінальних копій мало бути сім.

Німецький промисловець Оскар Шиндлер відомий завдяки тому, що в роки Другої світової війни врятував більше 1000 євреїв. Ці люди за домовленістю з адміністрацією концтаборів були прийняті на роботу на його заводах, завдяки чому вижили. Для оформлення передачі імена євреїв, нібито необхідних Шиндлеру на підприємствах, звели до списків. Історія промисловця лягла в основу книги Томаса Кініллі "Ковчег Шиндлера". Згодом її екранізував Стівен Спілберг під назвою "Список Шиндлера".

Зараз ви читаєте новину «Список Шиндлера виставили на аукціон за $2,4 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі