пʼятниця, 17 лютого 2023 14:14

Спецтема: Війна Росії проти України

Шпигун РФ у Німеччині мав викрасти координати поставлених Україні HIMARS

Шпигун РФ у Німеччині мав викрасти координати поставлених Україні HIMARS
Шпигун мав передати ФСБ координати поставлених Україні HIMARS. Фото: ГУР

Розкрили нові подробиці у справі підозрюваного у шпигунстві на користь Росії співробітника німецької Федеральної розвідувальної служби (BND) Карстена Л.

Через співробітника BND, якого арештували торік у грудні, Росія намагалася отримати дані про місцезнаходження артилерійських позицій та позицій протиповітряної оборони української армії, пише Spiegel.

"Російська спецслужба ФСБ доручила шпигуну в BND зняти і передати їй GPS-дані з реактивних систем залпового вогню HIMARS, поставлених Сполученими Штатами Америки, і системи протиповітряної оборони IRIS-T, поставленої Берліном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін у розпачі: шпигунська мережа РФ зазнала краху

У якості винагороди за свої послуги Карстен Л. отримав шестизначну суму. Гроші знайшли у нього під час затримання. Водночас, за словами інсайдерів, малоймовірно, що такі дані усе ж були передані РФ.

Після випадку в Німеччині подібні трапилися у Нідерландах, Норвегії, Швеції, Австрії, Польщі та Словенії.

В аеропорту Мюнхена 22 січня затримали російського шпигуна. Ним виявився громадянин Німеччини, підозрюваний у державній зраді. Він змовився зі співробітником розвідувальної служби для передачі даних Росії.

У країнах Європи продовжує активно діяти шпигунська мережа Російської Федерації. Одна з основних цілей росіян – вплинути на окремих авторитетних людей в європейських країнах, а також на громадську думку.

Тому росіяни багато вкладають у роботу зі ЗМІ. Це і їхні відкриті пропагандистські рупори такі як Russia Today, так і інші прихованіші способи впливу. Існують випадки, коли завербовані росіянами журналісти іноземних ЗМІ йдуть на роботу з єдиним завданням – поговорити зі своїми колегами та схилити їхні думки на користь Росії.

Останнім часом російська шпигунська мережа зосередилася на нейтралізації шляхів постачання західної зброї, яку надають Україні партнери.

Зараз ви читаєте новину «Шпигун РФ у Німеччині мав викрасти координати поставлених Україні HIMARS». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі