вівторок, 12 січня 2021 11:21

Соцмережі заблокували президента США

Соцмережі заблокували президента США
Акаунт Дональда Трампа в Twitter / Getty Images

Соцмережа Twitter 8 січня назавжди заблокувала обліковий запис Дональда Трампа. У компанії заявили, що прийняли рішення після штурму прихильниками політика Капітолія 6 січня. Тоді загинули 5 людей. Пояснюють, що пішли на цей крок через ризики насильства внаслідок заяв глави Білого дому. Президента США також заблокували в Facebook, Google, Spotify, Snapchat, Instagram, Shopify, Reddit, Twitch, YouTube, TikTok і Pinterest. Критики заборони заявляють про надмірний вплив і зловживання технологічних гігантів, їхнє монопольне становище, відверту прихильність до демократів і цензуру.

Монополія думок та ідеї

Як пише видання Meduza, американські закони дозволяють притягнути до відповідальності за висловлювання, якщо ті злочинні. Наприклад, за погрозу вбивством чи заклик помсти. На цих нормах засновані правила соцмереж, які кожен користувач підписує під час реєстрації. На таку норму посилається Twitter, виправдовуючи бан Трампа, у якого було понад 88 млн підписників - "заборона відбулася через заклики до насильства".

Трамп і його прихильники вважають, що великі соцмережі зловживають своїм обов'язком "добровільно фільтрувати небезпечний контент", замінивши його політичною цензурою.

З точки зору американського права, дії приватної компанії не можуть бути цензурою.

Натомість конкуренція на нових ринках соцмереж набагато слабша, ніж у традиційних ЗМІ. Якщо масмедіа занадто сильно концентруються в одних руках, це може призвести до обмеження конкуренції ідей і думок. Тому регулюючі органи США борються з цим на всіх ринках.

У Конгресі регулярно обговорюють різні скарги проти інтернет-гігантів - від маніпуляції з цінами на рекламу в Google до агресивної прив'язки користувачів в Apple чи купівлі конкурентів компанією Facebook. В кінці 2020-го проти найбільших інтернет-компаній подали рекордну кількість антимонопольних позовів в США. Уже звучать заклики розділити найбільші технологічні компанії, як це було зроблено з нафтовими гігантами Америки на початку ХХ ст.

Проте можливостей роздрібнити компанії-гіганти, які володіють соцмережами, чи їх обмежити фактично немає. Хоча такі спроби робить влада в ЄС, і в США. Соцмереж за визначенням не може бути багато, бо їх призначення – пов'язувати багатьох користувачів, кожен з яких може споживати обмежену кількість інтернет-послуг.

Умови прописані в угоді

Трамп і його прихильники підписували користувацькі угоди, коли реєструвалися в соцмережах. Вони їх не дотримувалися і отримали бан. Цей аргумент обґрунтований нормами цивільного права США. Соцмережі роблять публічну пропозицію, яка регулює їх відносини з клієнтами. Якщо користувачам щось не подобається, то можуть відмовитися від реєстрації.

Такі правила діють всюди, якщо не суперечать законам у різних країнах і в різних секторах послуг.

Згідно з американськими законами, інтернет-компанії можуть самостійно обмежувати доступ до контенту, який вважатимуть непристойним, образливим чи небажаним. Вони звільнені від відповідальності, тобто захищені від позовів авторів видалених постів. А от відповідальність за зміст постів несуть їх автори. Соцмережі несуть лише моральну відповідальність за чужий контент і зобов'язані добровільно його видаляти. Виробники контенту, що вибудовують зв'язки зі споживачами через соцмережі, інвестують в це працю, час і гроші, не захищені від блокування і видалення контенту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Facebook й Instagram заблокували Трампа до кінця його президентства. Заява Цукерберга

Як пише британське видання The Economist, перед цим технологічні гіганти стали маркувати чи блокувати брехливі чи потенційно шкідливі повідомлення Трампа. Twitter, наприклад, видалив деякі з найбільш неправдивих заяв президента про вибори. Опоненти Трампа, а також багато вчених, які вивчають онлайн-ЗМІ, вітали такі рішення. Інші називали їх правильними, але запізнілими.

Після того як особистий аккаунт Трампа заблокували, він використав офіційний аккаунт президента США, щоб звинуватити Twitter в затиканні йому рота. Twitter пізніше видалив ці заяви, але не заблокував сторінку. Деякі відомі політики з Республіканської партії, до якої належить Трамп, засудили рішення компанії.

"Свобода слова має бути, незалежно від того, погоджуєтесь ви зі сказаним, чи ні. Ми не в Китаї", - заявив республіканець Бен Карсон.

Компанії Apple і Google заборонили додаток Parler - популярну серед американських правих альтернативу Twitter. Обидві технологічні фірми заявили, що деякі з учасників заворушень використовували додаток для планування безладів.

Діями соціальних мереж незадоволені і демократи, і республіканці

Республіканці звинувачують соцмережі в цензурі. Демократи в тому, що інтернет-компанії дозволяють публікувати брехню і поширювати загрози. Обидві партії погрожують регулюючими органами.

Обговорюють також вплив інтернет-компаній на контент. Республіканці вимагають знизити його, називаючи такі дії "цензурою". Демократи навпаки хочуть зобов'язати соцмережі активніше втручатися в те, що постять користувачі. Велика Британія, Австралія, Сінгапур, Бразилія і ЄС прийняли чи обговорюють нові правила, розроблені для регулювання соцмереж.

У демократів США тепер контроль над Конгресом та свій президент. Тож вони зможуть втілити погрози в життя. Трамп і республіканці натомість ослабли. Через штурм Капітолію від нього намагаються відсторонитися навіть найближчі соратники.

Критики рішення Twitter вказують, що компанія не блокує пости верховного духовного лідера Ірану Алі Хаменеї, який закликає знищити Ізраїль, мов ракову пухлину, чи заперечує Голокост. Не банить президента Філіппін Родріго Дутерте, який хвалиться, скільки можливих наркодилерів убив особисто.

Зараз ви читаєте новину «Соцмережі заблокували президента США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі