понеділок, 26 квітня 2021 09:06

Смерч забрав життя майже 1300 людей

Смерч забрав життя майже 1300 людей
Бангладешці на руїнах свого міста Сатурія 30 квітня 1989 року / Getty Images

26 квітня 1989 року бангладеськими містами Даулатпур і Сатурия пронісся найсмертоносніший смерч за писемну історію людства. Стихія забрала майже 1300 життів. Точну кількість жертв порахувати не вдалося.

Спустошення було настільки великим, що викорчувані практично всі дерева і знищені будівлі в межах 6 кв. км. Будинки просто носило вітром.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільш смертоносний смерч в історії країни

У газеті The Bangladesh Observer писали, що "спустошення було таким абсолютним, що, за винятком деяких стовбурів дерев, не було жодних ознак інфраструктури". Воронка смерчу мала 1,5 км завширшки за швидкості вітру до 350 км/год, і пронеслася приблизно 80 км через бідні райони й нетрі густонаселеного Бангладешу. У результаті смерчу 12 тис. осіб зазнали поранень і майже 80 тис. залишилися без даху над головою.

У басейні Гангу, що охоплює весь Бангладеш, постійно бувають суворі погодні умови. Шторми та смерчі часто виникають у цьому регіоні зазвичай перед сезоном мусонів. До трагічного смерчу Даулатпур-Сатурія там була піврічна засуха.

У Бангладеш щорічно відбувається в середньому шість смерчів. Найбільше їх у квітні. За кількістю смерчів країна поступається тільки США й Канаді.

Зараз ви читаєте новину «Смерч забрав життя майже 1300 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі