Ексклюзиви
вівторок, 03 березня 2020 08:59

Сліпо-глуху дитину почали вчити писати

Сліпо-глуху дитину почали вчити писати
Енн Салліван і семирічна Гелен Келлер. Фото: biography.com

Енн Салліван почала займатися з шестирічною Гелен Келлер 3 березня 1887-го.

Дівчинка в півтора роки втратила зір і слух після важкої хвороби. Вважали, що дівчинку неможливо чомусь навчити. Завдяки новітнім методикам Салліван Гелен змогла закінчити коледж і стала міжнародною лекторкою і активісткою. Жінка залишалася з ученицею до своєї смерті 1936-го.

Салліван народилася в Массачусетсі 1866-го. Мала слабкий зір після інфекції в очах. Вивчила абетку для сліпих, щоб спілкуватися зі сліпо-глухим однокласником. Потім зробила кілька операцій на очах. Це покращило ситуацію із зором.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глаукома призводить до повної втрати зору

Гелен дитиною перехворіла на скарлатину або бактеріальний менінгіт. Після цього не могла бачити, чути й говорити. Її вважали сильною і розумною, але дуже зіпсованою дитиною. Мала дуже сильні істерики й напади неконтрольованого сміху. Александр Белл, винахідник телефона, порадив Келлерам звернутися в Інститут Перкінса, де займалися проблемами глухих. Ті своєю чергою порадили Салліван.

20-річна жінка приїхала в маєток Келлерів. Вчила її читати доторками — писала на долоньці літери пальцем. Дівчинка не хотіла займатися. Енн згадує, що прорив стався, коли вона тримала одну ручку дитини під краном з водою, а на іншій писала "в-о-д-а". Тоді в Гелен з'явився інтерес.

Салліван відвідувала з Гелен коледж. Дівчині вдалося закінчити його з відзнакою 1904-го.

1902-го вийшла перша книжка Гелен "Історія мого життя". Вона займалася захистом прав сліпих, виступала за расову і гендерну рівність. Померла 87-річною.

Зараз ви читаєте новину «Сліпо-глуху дитину почали вчити писати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути