понеділок, 15 травня 2017 12:18

"Скажені вісімки": залізничники 2 год. ловили некерований потяг із хімікатами

"Скажені вісімки": залізничники 2 год. ловили некерований потяг із хімікатами
Вантажний локомотив 2 години їхав без машиніста. Фото: keyword-suggestions.com

15 травня 2001 року в американському штаті Огайо стався інцидент, який міг закінчитися катастрофою. Товарний локомотив із хімічними речовинами промчав понад 100 км без машиніста.

Вантажний потяг CSX 8888 мав 47 вагонів. 22 з них були навантажені. Серед них два вагони були заповнені рідким фенолом – токсичним хімікатом, який використовують під час виробництва лаків і фарб.

На станції Стенлі локомотивна бригада мала перегнати його з одного шляху на інший. Коли поїзд під'їжджав до чергової стрілки, машиніст помітив, що вона спрямована не в тому напрямку. Повністю загальмувати потяг не встигав. Вирішив скинути швидкість, вистрибнути з кабіни, переставити стрілку й заскочити назад. Думав, що залучив реостатні гальма. Насправді силова електрична схема була в режимі тяги. Замість гальмування локомотив почав розганятися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без гальмів: Потяг завис над річкою

Коли машиніст спробував піднятися у поїзд, той рухався зі швидкістю 19 км/год. Ішов дощ. Чоловік ухопився за поручні. Однак не зміг піднятися слизькими сходами. Його протягло по коліях понад 20 м. Після цього він відпустив поручні і впав на землю. Повідомив станційну бригаду про те, що на магістралі рухається некерований поїзд.

Під час аварії CSX 8888 розлилося б понад 10 тис. л фенолу. Це означало б неминучу екологічну катастрофу. Місцева влада, поліція й залізничники доклали всіх зусиль, щоб зупинити втікача.

Спочатку застосували переносні скидачі – пристрої, які завдяки вибуху під колесами поїзда мали перекинути локомотив набік. Але потяг рухався з такою швидкістю, що вибив скидачі й поїхав далі. В одному з містечок поліція спробувала прострілити клапан, що випускає паливо. На заваді знову стала велика швидкість. Було кілька невдалих спроб заскочити в потяг під час руху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Москві зіткнулися поїзди: травмовані 30 людей

Зупинити потяг вдалося тоді, коли залізничники наздогнали його на локомотиві. Вони причепилися до останнього вагону і дали задній хід. Рух сповільнився до 18 км/год. Тоді досвідчений працівник заліз на головний локомотив і залучив гальма.

Потяг-утікач подолав без управління 106 км. Небезпечна подорож тривала майже 2 год. На деяких ділянках він розганявся до 76 км/год.

Після пригоди локомотив CSX 8888 охрестили "Скажені вісімки" (англ. Crazy Eights. - Gazeta.ua). 2010 року інцидент екранізували у фільмі "Некерований".

Зараз ви читаєте новину «"Скажені вісімки": залізничники 2 год. ловили некерований потяг із хімікатами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі