вівторок, 18 лютого 2020 11:38

Розвідниця почала зливати секретні документи

Розвідниця почала зливати секретні документи
Челсі Меннінґ відпочиває в серпні 2017-го. ФОТО: Twitter

Опис переписки між американськими дипломатами й ісландськими урядовцями опублікували на сайті Wikileaks 18 лютого 2010-го.

Підбірка "Рейк'явік 13" стала першою із 750 тис. конфіденційних документів на сайті, злитих аналітиком розвідки Бредлі Меннінґом. Документи стосувалися дій і зловживань американських військових в Іраку й Афганістані.
Бредлі працював в Іраку з 2009-го. Мав доступ до всіх документів. 5 січня 2010-го почав скачувати їх на диск, підписаний Lady Gaga. Після повернення до США запропонував цю інформацію газетам The New York Times і The Washington Post. Але ті не зацікавилися. Почав надсилати їх на Wikileaks, але теж відповіді не отримав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інформатор WikiLeaks Меннінґ стане жінкою за власний рахунок

Тоді 18 лютого надіслав переписку "Рейк'явік 13". Пізніше пояснював, що йому здавалося, що американці цькують ісландський уряд. Меннінґ хотів полегшити отримання фінансової допомоги Ісландією.
Серед іншого Меннінґ опублікував відео американських авіаударів, де гинуть мирні жителі, переписки дипломатів, де вони висміюють іноземних лідерів.

2013 року Бредлі Меннінґа засудили до 35 років позбавлення волі. Перебуваючи в ув'язненні, Меннінґ оголосив про зміну імені з Бредлі на Челсі. Став називати себе жінкою. Вимагав права на гормональну терапію й операцію зі зміни статі. Попри це відбував покарання у в'язниці для чоловіків. Двічі намагався вчинити самогубство через умови утримання.
Згідно з рішенням суду, Челсі Меннінґ повинна була вийти на волю лише 2045 року. Однак у січні Барак Обама за три дні до завершення свого президентського терміну пом'якшив вирок суду.

Зараз ви читаєте новину «Розвідниця почала зливати секретні документи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі