середа, 10 квітня 2024 09:31

Розпалась одна з найпопулярніших груп в історії

Розпалась одна з найпопулярніших груп в історії
Група The Beatles / Wikipedia

10 квітня 1970-го у Великій Британії вийшов перший сольний диск Пола Маккартні McCartney. Із цієї нагоди він заявив про відмову співпрацювати з Джоном Ленноном, що фактично означало кінець The Beatles. Група не виступала з січня 1969-го, коли дала імпровізований концерт на даху лондонської звукозаписувальної студії. Останній альбом The Beatles - Let It Be вийшов вже після їх розпаду.

Пол Маккартні народився в у 1942-му в Ліверпулі у сім'ї джазового музиканта. У 1956-му, після смерті матері від раку, захопився грою на гітарі, а в наступному, 1957-у, познайомився з молодим музикантом, 17-річним Джоном Ленноном, який запросив Маккартні виступати у його групі Quarrymen. Цього ж року Маккартні переконав Леннона взяти до групи 14-літнього гітариста Джорджа Гаррісона. Утрьох вони грали до 1960-го, міняючи назву групи. Врешті, зупинились на назві The Beatles.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фанати Пола Маккартні критикують новий альбом

У 1961-му група здійснила концертний тур по німецьких пивних та дебютувала на сцені клубу Cavern в Ліверпулі, де протягом наступних 2-х років дала більше 300 концертів. У 1962-му до The Beatles приєднався барабанщик Рінго Старр.

Наступного року група записала першу пісню, що попала в чарти британських хіт-парадів. Того ж таки року Велику Британію, а наступного весь світ охопило явище, котре соціологи дещо пізніше назвали "бітломанією". Менш, ніж за 10 років група завоювала сотні мільйонів прихильників, змінила рок-н-ролл і записала 20 пісень, що стали хітами №1 у чартах журналу Billboard. Це більше, ніж зміг зробити будь-хто до чи після The Beatles. Із 1964-го по 1970-й група протягом 59 тижнів перебувала на найвищій сходинці хіт-парадів.

Перший сольний диск Маккартні задав тон всій роботі в його групі Wings. З 1971-го по 1979-й Wings, де на клавішних грала дружина Маккартні Лінда, записали 9 альбомів. Пол виявився комерційно найбільш успішним музикантом з колишніх "бітлів" і досі займається написанням не лише пісень для власного виконання, а й створює музичні п'єси та музику до фільмів.

Джона Леннона у 1980-му вбив психічно хворий. Джордж Гаррісон помер від раку в листопаді 2001-го. Рінго Старр лікувався від алкоголізму та також досі займається музикою.

Зараз ви читаєте новину «Розпалась одна з найпопулярніших груп в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі