четвер, 11 жовтня 2018 22:07

Розкол - московська церква розриває зв'язок із Костянтинополем

Розкол - московська церква розриває зв'язок із Костянтинополем
Московський патріарх Кирил хоче вивести свою церкву із-під влади Костянтинополя. Але тоді вона не буде вважатися православною

Російська православна церква припиняє євхаристичне спілкування із Костянтинополем. Церкви, які не знаходяться у євхарестичному спілкуванні із Вселенським патріархатом, вважаються не православними або канонічно ізольованими.

Заяву про намір розірвати зв'язки у Москві зробили після визнання української автокефалії Вселенським Патріархатом і Синодом, повідомляє прес-служба партіарха Кирила.

Прийняте Синодом рішення є легалізацією розкола, заявив речник московської церкви диякон Андрій Кураєв у інтерв'ю "Еху Москви". Костянтинополь прийняв катастрофічне для себе рішення. Переступив через червону лінію. Бо визнав канонічними Київський патріархат та Українську автокефальну православну церкву, які у Москві вважають самопроголошеними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автокефалія української церкви: що це означає для країни та вірян

Євхаристичне спілкування церков - це коли двоє священиків чи єпископи із цих церков можуть служити спільно літургію. Це єдина явна ознака єдності автокефальних церков, оскільки в інших питаннях - адміністративному, економічному, юридичному - вони є незалежними одна від одної. Ця єдність проходить на всіх рівнях, включаючи єпархії і найнижчий - приходи. Також євхаристичне спілкування визначає межі православної церкви. Якщо якась із автокефалій відмовляється служити спільно літургії з іншою, вона випадає із цієї системи.

14 вересня росіяни заявили, що патріарх Кирил не буде згадувати патріарха Варфоломія за болослужінням. Експерти пояснили, що в миру такому вчинку відповідає розрив дипломатичних відносин.

Вселенський Патріархат і Синод 11 жовтня прийняли рішення продовжити процедуру надання Томосу Україні.

"Україна має позитивне рішення Вселенського Патріарха і Синоду про Єдину Помісну Православну Церкву! Те, про що мріяли покоління українців та молилися сучасники – нарешті сталося: Україна отримала Автокефалію", - написав у Twitter президент України Петро Порошенко

Зараз ви читаєте новину «Розкол - московська церква розриває зв'язок із Костянтинополем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі