пʼятниця, 10 березня 2023 14:45

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія звозить в Іран захоплену в Україні зброю США та НАТО – ЗМІ

Росія звозить в Іран захоплену в Україні зброю США та НАТО – ЗМІ
Росія відправляє в Іран захоплені в Україні "Джавеліни" для копіювання – CNN. Фото: defense.gov

Росія відправила в Іран захоплені на полі бою в Україні зразки західної зброї та техніки.

Тегеран спробує перепроєктувати системи, надані Києву Сполученими Штатами Америки та НАТО, пише CNN з посилання на власні джерела.

За даними співрозмовників, упродовж останнього року зафіксували кілька випадків, коли російські сили захопили переносну зброю. Ідеться, зокрема, про протитанкові комплекси Javelin та зенітні Stinger, які "українські сили час від часу були змушені залишати на полі бою".

Як стверджують джерела, Росія після цього доставляла обладнання в Іран для демонтажу та аналізу. Імовірно, щоб іранські військові могли спробувати створити свою власну версію зброї.

При цьому Росія вважає, що продовження постачання захопленої західної зброї Ірану стимулюватиме Тегеран підтримувати Кремль у війні проти України.

За даними CNN, офіційні особи США не вважають, що проблема із захопленням західної зброї росіянами є широко поширеною чи систематичною. Але визнають, що проблему важко відстежити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Javelin до Leopard: як еволюціонували за рік постачання західної зброї

Як стверджується, українські військові від початку великої війни повідомляють Пентагону про будь-які втрати американського обладнання.

Поки незрозуміло, чи вдалося Ірану успішно провести реінжиніринг будь-якої американської зброї, захопленої в Україні. Проте Тегеран продемонстрував великий досвід розробки систем озброєнь на основі американського обладнання, захопленого раніше, пише CNN.

Журналісти згадали про ключову зброю на озброєнні Ірану протитанкову керовану ракету Toophan. Її іранські військові переробили на основі американської ракети BGM-71 TOW у 1970-х роках.

2011 року іранці також перехопили вироблений у США безпілотник Lockheed Martin RQ-170 Sentinel і реконструювали його, щоб створити новий безпілотник. Новостворений БПЛА проник у повітряний простір Ізраїлю 2018 року, перш ніж був збитий.

Надана Україні американська зброя використовується за призначенням. Доказів перенаправлення військової допомоги не виявили, заявив заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Каль.

Він припустив, що певні зразки озброєнь можуть потрапляти в руки росіян під час боїв, проте це не свідчить про систематичний витік зброї з України.

Зараз ви читаєте новину «Росія звозить в Іран захоплену в Україні зброю США та НАТО – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі