субота, 10 грудня 2022 22:46

Росія ув'язнила колишнього морпіха США і назвала умову для його обміну

Росія ув'язнила колишнього морпіха США і назвала умову для його обміну
Росіяни не захотіли міняти Пола Віллана. Фото: ВВС

Росія відмовилася звільнити колишнього морського піхотинця Пола Вілана разом із баскетболісткою Бріттні Ґрайнер, яку обміняли 8 грудня.

Вона готова це зробити тільки в обмін на офіцера ФСБ Вадима Красікова, що відбуває в Німеччині довічне ув'язнення, повідомив телеканал CNN із посиланням на американську владу.

Адміністрація президента США Джо Байдена запропонувала Росії обміняти засудженого росіянина на Вілана й американську баскетболістку Бріттні Грайнер, яка перебувала в російській в'язниці.

Телеканал зазначив, що США називали Москві імена кількох російських ув'язнених, яких могла б отримати РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін не повинен перемогти - Байден

Зірка американського баскетболу Бріттні Грайнер уже повернулася додому до Техасу. Російський суд засудив Грайнер до 9 років в'язниці, визнавши спортсменку винною у контрабанді та зберіганні наркотиків після того, як у її речах у московському аеропорту виявили електронні сигарети з гашишною олією. На Заході впевнені, що Грайнера арештували за сфабрикованим звинуваченням як дипломатичного заручника.

Бута, засудженого в США до 25 років ув'язнення за незаконний обіг зброї, зустріли у московському аеропорту його рідні та російські журналісти.

На обмін Пола Вілана не погодився Володимир Путін, за даними американських ЗМІ. Адміністрація Байдена пообіцяла продовжити зусилля щодо його повернення.

"Ми не забули про Пола Вілана, якого несправедливо утримували в Росії протягом багатьох років. Ми не обирали, якого американця повернути додому. Росія ставиться до справи Пола інакше, ніж до справи Брітні. Ми ніколи не здамося. Я гарантую, що США продовжать роботу над звільненням Вілана", – запевнив Байден.

Під час обміну 8 грудня до Москви, після понад 10 років за ґратами, повернувся один із найвідоміших злочинців світу – Віктор Бут, який заробив мільйони, торгуючи зброєю там, де офіційному Кремлю було незручно це робити.

Пола Вілана було затримано у Москві наприкінці 2018 року нібито за шпигунство. Він не визнає провини, офіційний Вашингтон також заявляв, що вважає його невинуватим.

У грудні 2021 року суд у Берліні засудив Вадима Красікова до довічного ув'язнення за вбивство колишнього чеченського польового командира, громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі. У МЗС Німеччини заявили, що вбивство було скоєне "за державним замовленням".

Зараз ви читаєте новину «Росія ув'язнила колишнього морпіха США і назвала умову для його обміну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі