понеділок, 05 квітня 2021 19:21

Росіяни брязкають зброєю біля українських кордонів - що пише світова преса

Росіяни брязкають зброєю біля українських кордонів - що пише світова преса
Російський солдат без розпізнавальних знаків під час захоплення Криму в 2014-му / Reuters

Gazeta.ua підготувала огляд преси – що пишуть у світових ЗМІ про Україну та події навколо неї.

"Чи Путін збирається розпочати новий наступ на Україну?", - Atlantic Council, США

Росія тривожить Київ і світ, зосередивши збройні сили на кордоні з Україною. Нарощування військ спричинило побоювання щодо можливого наступу Росії, який може вийти за межі східної України, підконтрольної Кремлю.

Західні партнери Києва відреагували на загрозу, заявивши про підтримку суверенітету України. На тлі зростання напруги в кінці минулого тижня президент США Джо Байден зробив перший дзвінок президенту Зеленському та підтвердив непохитну підтримку США територіальної цілісності України перед обличчям агресії Росії на Донбасі та в Криму.

Коли стали відомі деталі пересування російських військ, Європейське командування США підвищило бойову готовність до найвищого рівня. Деякі військові оглядачі вважають, що Кремль прагне злякати Зеленського і перевірити рішучість адміністрації Байдена.

Рейтинг підтримки російської влади різко впав, а підтримка партії Путіна "Єдина Росія" є низькою напередодні виборів до Думи, які мають відбутися у вересні. Військова авантюра в Україні може послужити зручним відволіканням і підняти рейтинг Путіна. Підконтрольні Кремлю російські ЗМІ активізували пропагандистські атаки на Україну і почали звинувачувати Київ в плануванні власного наступу.

В останні місяці Зеленський розлютив Москву, напавши на союзників Кремля в Україні, включаючи близького союзника Путіна Віктора Медведчука.

Невдоволення росіян призвело до сплеску насильства на сході України. 26 березня в результаті російського обстрілу загинули четверо українських військових.

Масштабне вторгнення росіян буде серйозною ескалацією 7-річної агресії Росії проти України. З моменту початку бойових дій на сході України в 2014-му Кремль зберігав завісу маскування, розгорнувши обмежену кількість звичайних військ разом з гібридними силами, що складаються з найманців, добровольців і місцевих колабораціоністів. Якщо нападуть підрозділи російської армії, що концентруються біля кордонів України, це стане новим етапом конфлікту, що матиме серйозні наслідки для міжнародної безпеки.

"Москва знову грає на межі війни з Україною. В останні тижні нарощує військові сили в північному Криму та вздовж східного кордону України. Російські офіційні особи і високі представники ЗМІ поширюють брехню, що Київ готує військовий наступ і обстрілює мирних жителів в східній Україні. Це може бути підготовкою до нового наступу Кремля. Метою може бути захоплення Маріуполя чи каналу в Херсонській області, по якому вода з Дніпра надходить до Криму, або Росія може спробувати ввести "миротворців" в так звані ЛНР і ДНР. В якості альтернативи, може бути спроба змусити Зеленського піти на поступки і випробувати Байдена. Якщо так, Байден пройшов випробування. Вашингтон засипав Київ дзвінками. Дзвінки були від самого Байдена, радника Саллівана, держсекретаря Блінкена, міністра оборони Остіна і голови Об'єднаного комітету начальників штабів США Міллі. Щоб переконатися, що Кремль отримав сигнал, Міллі телефонував також у Москву. Усе це знижує шанси на удари Москви. Але безрозсудна реакція Берліна і Парижа, які закликають Росію і Україну уникати провокацій, веде до зворотного. Настав час Вашингтону забезпечити додаткове лідерство, оголосивши про умовні санкції, які будуть застосовані до Росії в разі ескалації в Україні. Санкції можуть бути накладені на великий банк, як "Внешэкономбанк" і на "Північний потік-2", - каже директор Євразійського центру Атлантичної ради Джон Гербст.

"Чим більше відео з російськими танками, чим більше шуму, тим менша вірогідність масштабної війни", - Gazeta Wyborcza, Польща

Масові пересування російських військ, записи про поїзди, навантажені танками, загострення боїв в Донбасі. Минулий тиждень ознаменував побоювання щодо наступної гарячої фази війни в Україні. Однак, як це не парадоксально, чим більше про це говорять, тим менші ризики.

Напруженість між Росією і Україною наростає кілька тижнів. За даними влади в Києві, всього з початку року 20 солдат померли, кількадесят поранені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна налагоджує відносини зі США та пробує вирішити проблему з Конституційним судом - що про нас пише світова преса

Водночас з'явилася інформація про масові пересування російських військ біля кордонів з Україною - в окупованому Криму і Ростовській області. Крім того, росіяни оголосили про масштабні перевірки готовності військ в європейській частині країни.

Зростання напруженості спонукали командування США в Європі близько тижня тому підняти стан бойової готовності до найвищого рівня, що означає неминучий ризик кризи. Особливу заклопотаність американців спричинив той факт, що близько 4 тис. російських солдатів залишилися в прикордонній зоні після того, як тиждень тому їх навчання закінчилися. Проте це замалі сили, щоб вести великий наступ.

Росія намагається домогтися стратегічної несподіванки. Відкриті військові пересування позбавили її такої нагоди. Тим паче, що росіяни поводяться так, щоб їх помітили. До війни в 2014-му масштаб маскування був незрівнянно вищим. Тоді були великі навчання, мобілізовані значні сили. Була підвищена боєготовність повітряної і зенітної армій. Організовано авіаційне бойове патрулювання уздовж кордонів з Україною. Зараз немає. З огляду на все це, росіяни зараз радше не готуються до війни, а навпаки демонструють силу.

Деякі аналітики вважають, що нинішня війна нервів між Росією, Україною і Заходом пов'язана з новою американською адміністрацією. Поки що Байден і його соратники заявили про рішучість в стосунках з Москвою. Президент США назвав Путіна вбивцею, що спричинило переполох в Кремлі. Однак слів мало. Росія вирішила подивитися, як американці впораються з тиском реального брязкання зброєю.

Водночас Кремль тисне на українців, провокуючи на помилки по лінії зіткнення. Наприклад, можуть почати бої як відповідь за напад на сепаратистів, який згодом охарактеризують як "неспровоковану агресію" українських військових. Зараз це найбільший ризик. Війни не виникають через помилки. Помилки – лише гарне виправдання.

"ЄС обіцяє Україні підтримку", - Deutsche Welle, Німеччина

Верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель обіцяє Києву солідарність у конфлікті з проросійськими бойовиками.

Пізно ввечері в неділю після телефонної розмови з главою МЗС України Дмитром Кулебою Боррель написав: "Із великою тривогою стежимо за російською військовою діяльністю біля України. Євросоюз твердо підтримує суверенітет і територіальну цілісність України".

Боррель додав, що обговорить це питання з Кулебою і главами МЗС 27 країн ЄС в цьому місяці. У зоні конфлікту на Донбасі Україна та проросійські бойовики звинуватили один одного в нападах. Україна звинувачує Москву в скупченні тисяч військових на своїх північних і східних кордонах, а також в анексованому Криму. Німеччина і Франція намагаються знайти рішення українського конфлікту в так званому Нормандському форматі. Також висловили стурбованість зростанням кількості порушень режиму припинення вогню.

За оцінками ООН, в конфлікті, що розпочався в 2014-му, загинуло понад 13 тис. людей.

"Байден заявив, що США непохитно підтримують Україну", - Voice of America, США

Президент Джо Байден в телефонній розмові з президентом Зеленським заявив, що США рішуче підтримують Україну.

"Байден підтвердив непохитну підтримку США суверенітету і територіальної цілісності України перед обличчям триваючої агресії Росії на Донбасі та в Криму", - йдеться в заяві Білого дому.

Посли НАТО зустрілися, щоб обговорити недавній сплеск насильства на Донбасі.

Байден підкреслив прихильність стратегічного партнерства з Україною і підтримку антикорупційних планів Зеленського та програми реформ. Лідери двох країн погодилися, що ці реформи - центральні для євроатлантичних прагнень України.


Зараз ви читаєте новину «Росіяни брязкають зброєю біля українських кордонів - що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі