середа, 15 березня 2023 23:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія вимирає. Це робить Путіна ще небезпечнішим

Росія вимирає. Це робить Путіна ще небезпечнішим
Оглядач Макс Бут вважає, що Путін, зокрема, може намагатись вирішити демографічні проблеми Росії за рахунок завоювання України / Council of Foreign Relations

Думки в The Washington Post оглядача Макса Бута

Росія перебуває у спіралі демографічної смерті. У довгостроковій перспективі це погані новини для неї. Але в короткостроковій погані новини для сусідів, оскільки Володимир Путін може шукати військових розв'язань демографічних проблем.

Смертність випереджає народжуваність майже щороку з часу падіння комунізму. Населення Росії досягло піку в 1993 році й склало 148,6 млн осіб. На початку 2022 року воно оцінювалося в 145,6 млн осіб. Це зниження лише на 2%, але, для порівняння, населення США зросло на 33% з 1990 до 2020 року.

У Росії чоловіки живуть 66 років. Це менше, ніж у Північній Кореї, Сирії чи Бангладеш

Світовий банк підрахував, що очікувана тривалість життя Росії при народженні становить 71 рік, проти 77 років у США. Серед чоловіків різниця ще разючіша. У США чоловіки живуть 75 років, а в Росії - 66 років. Це нижче, ніж у Північній Кореї, Сирії чи Бангладеш. Росія має 11-у за величиною економіку у світі, але займає 96-е місце за тривалістю життя.

Співробітник Американського інституту підприємництва Ніколас Еберштадт пояснив цю вбивчу невідповідність у минулорічному захоплюючому звіті. Основна проблема в тому, що народжуваність у Росії складає лише 1,5 дитини на жінку - значно нижче за рівень відтворення - 2,1 дитини на жінку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Адміністрація Байдена боїться можливого розпаду РФ" - експосол США Джон Гербст

Цей показник особливо низький, порівняно з іншими промислово розвиненими країнами. Але Росія виділяється надзвичайно високою смертністю, особливо серед чоловіків, від серцево-судинних захворювань – інфаркти, інсульти, та травм – вбивства, самогубства, нещасні випадки. Враховуючи рівень доходів та освіти в країні, смертність у РФ від обох причин у кілька разів вища за очікувану. Це можна пояснити жахливою системою охорони здоров'я у РФ, забрудненням довкілля, високим рівнем пияцтва та наркоманії, що, в свою чергу, є ознакою розпачу.

Останнім часом різко зріс і так високий рівень смертності у Росії. За даними Economist, під час пандемії Covid-19 у 2020–2023 роках у РФ було зареєстровано від 1,2 до 1,6 млн надлишкових смертей. Якщо це так, це означає, що в Росії було більше смертей від коронавірусу, ніж у США, де населення більше, ніж удвічі.

У 2022 році Росія втратила в бойових діях в Україні більше, ніж у всіх інших війнах з 1945 року разом узятих. Цим смертям не видно кінця-краю

Потім, у 2022 році, Росія втратила 60-70 тис. осіб у бойових діях в Україні – більше, ніж у всіх інших її війнах із 1945 року разом узятих. Цим смертям не видно кінця-краю.

"Середній показник кількості вбитих російських солдатів на місяць як мінімум у 25 разів перевищує кількість убитих на місяць у Чечні, і в 35 разів більше за кількість убитих в Афганістані", - повідомляє Центр стратегічних і міжнародних досліджень.

З початку війни з РФ втекло до 1 млн. росіян. Переважно, молодих і освічених. У Москві очевидний дефіцит чоловіків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми накопичили можливості для масштабної атаки" - Ігор Романенко

Очікується, що спад населення Росії продовжиться. До 2050 року чисельність скоротиться до 135 млн. осіб, а до 2100 року - до 126 млн. Зараз РФ посідає дев'яте місце у світі за чисельністю населення і, за прогнозами, до кінця століття опуститься до 22-го місця. Демографія, певною мірою, доля. Дні Росії як великої держави завершуються.

Путін гостро усвідомлює проблему та постійно про неї говорить. У вересні 2021 року він нарікав, що зараз у Росії проживало б 500 млн осіб, якби не розвал Російської імперії після революції 1917 року, і розпад СРСР у 1991 році, який він назвав "найбільшою геополітичною катастрофою ХХ століття".

Він марно пробував усі звичайні способи переламати цю тенденцію - від пропозиції фінансових стимулів громадянам мати більше дітей до спроб заманити іммігрантів із Середньої Азії. Його вторгнення в Україну можна розглядати як розпачливий гамбіт, спрямований на збільшення населення Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія була, є та буде загрозою" - ексміністр оборони Латвії

Росія окупує українські території, на яких колись мешкало 8 млн осіб. Багато хто з них загинув, утік або депортований до РФ. Те, що росіяни викрали щонайменше 11 тис. українських дітей, виглядає особливо зловісно на фоні дефіциту дітей у Росії.

Стівен Сестанович, колишній посол США з особливих доручень у радянських республіках, а нині мій колега в Раді з міжнародних відносин сказав мені, що Путін керується "гарячковим маренням про занепад". Депопуляція Росії, за його словами, "підживлює апокаліптичне відчуття Путіна його "великої відповідальності". "Якщо вас турбує скорочення населення, може, завоювання 40 млн. жителів сусідньої країни вирішить вашу проблему?", - говорить він.

Звичайно, намагаючись вирішити проблему дефіциту людей у Росії, Путін лише посилює її. Але, на жаль, немає ніяких доказів, що в Росії закінчується "гарматне м'ясо" для відправки в Україну. За оцінками, 7,2 млн російських чоловіків перебувають у віці 18-26 років. Минулого року Путін зміг без особливих труднощів мобілізувати ще 300 тис. солдатів, і, можливо, найближчим часом розпочнеться ще одну мобілізацію. У нього можуть бути проблеми з виконанням своєї обіцянки збільшити армію з 1,1 млн. солдатів до 1,5 млн. до 2026 року, але йому не потрібні зараз ці додаткові 400 тис. солдатів, щоб продовжувати завдавати великих страждань народу України.

У короткостроковій перспективі втрата росіян-емігрантів може дійсно допомогти Путіну, зміцнивши його контроль над населенням.

"Проблемні люди пішли, а ті, хто залишився, потрібні режиму для підтримки себе і війни", - сказала президент Центру аналізу європейської політики Аліна Полякова.

Усвідомлення Путіним "демографічної фатальної петлі" робить його ще більш відчайдушним та небезпечним

Тож мало надій, що демографічні проблеми Росії послаблять загрозу, яку вона буде становити найближчим часом. У будь-якому разі, усвідомлення Путіним "демографічної фатальної петлі" робить його ще більш відчайдушним та небезпечним.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Росія вимирає. Це робить Путіна ще небезпечнішим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі