понеділок, 14 червня 2021 14:08

Росія та США нарощують ядерне озброєння

Росія та США нарощують ядерне озброєння
Росія і США надають ядерній зброї все більше значення. Фото: pinterest.com

Кількість розгорнутих ядерних боєприпасів у світі збільшилася зі 105 до понад 3 тис. за 2020 рік.

Майже вся ця зброя належить Росії та США. Близько 2 тис. одиниць перебувають у стані бойової готовності, пишуть у новій доповіді Стокгольмського інституту дослідження проблем світу - SIPRI.

"На початку 2021-го біля обох країн було приблизно на 50 ядерних боєголовок в оперативному розгортанні більш як роком раніше. Росія також збільшила загальний військовий ядерний арсенал приблизно на 180 боєголовок, в основному внаслідок розгортання більшої кількості міжконтинентальних балістичних ракет наземного базування і балістичних ракет підводних човнів", - повідомляють у звіті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На воду спустили підводний човен з балістичними ядерними ракетами

На початку 2021 року загальна кількість ядерної зброї становила 13 080 одиниць, на початку 2020-го - на 320 менше.

"Загальна кількість боєголовок в глобальних військових арсеналах, схоже, збільшується. Це є тривожною ознакою того, що тенденція до зниження, яка характеризувала глобальні ядерні арсенали після закінчення холодної війни, застопорилася", - зазначили експерти.

За даними Інституту, Росія і США надають ядерній зброї все більше значення в контексті національної безпеки.

Президент США Джо Байден і глава Росії Володимир Путін зустрінуться 16 червня на швейцарській віллі. Швейцарія наполегливо лобіювала першу за останнє десятиліття зустріч між лідерами.

Зараз ви читаєте новину «Росія та США нарощують ядерне озброєння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі