середа, 28 серпня 2024 06:14

Росія спотворює заяви Гроссі й хоче використати МАГАТЕ проти України - ISW

Росія спотворює заяви Гроссі й хоче використати МАГАТЕ проти України - ISW
Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі побував на Курській АЕС в Росії. Фото: gettyimages.com

Росія намагається використати візит генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Гроссі на Курську атомну електростанцію (КАЕС).

РФ хоче неправдиво представити Україну загрозою радіаційного інциденту. Це, на думку росіян, підірве підтримку України Заходом, пише Інститут вивчення війни (ISW).

Гроссі у вівторок, 27 серпня, відвідав Курську атомну електростанцію.

"Сьогодні був на Курській АЕС, там серйозна ситуація. Запобігання ядерній аварії в цій жахливій війні є життєво важливим, і напад на будь-яку АЕС є неприпустимим, незалежно від місця розташування", - заявив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін почав гру на ядерній загрозі і намагається втягнути в неї МАГАТЕ

Гендиректор МАГАТЕ також сказав, що Курська АЕС особливо вразлива, оскільки її реактор не має захисної оболонки і розташований у "звичайній будівлі", що робить його вразливим до обстрілів або ударів безпілотників. Водночас російські пропагандистські ЗМІ стверджували, що Гроссі заявив, що бачив докази бойових дій "поблизу", включаючи безпілотники та уламки безпілотників.

Аналітики наголошують, що російські пропагандисти спотворили заяву Гроссі. Вони написали, що глава МАГАТЕ нібито заявив, що саме дії українських військ загрожують станції. Це не відповідає дійсності.

У МАГАТЕ визнали, що Росія повідомила агентство про виявлення уламків безпілотника на КАЕС, однак Агентство не надало жодних оцінок, звідки прилетів безпілотник, чи підтверджень заяви Росії про причетність ЗСУ.

Раніше аналітики ISW зазначали, що українські сили постійно демонстрували спроможність завдавати ударів з тилу в межах Росії та окупованої України на відстанях, що перевищують приблизно 60 км між КАЕС і міжнародним кордоном. Експерти припускають, що українське військове командування свідомо ухилялося від удару по атомній станції.

Ще на початку бойових дій в районі Курчатова Курської області РФ Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) закликало "усі сторони" до стриманості.

У МАГАТЕ нагадали, що Курська АЕС у російському місті Курчатов має 6 енергоблоків двох типів реакторів: РБМК-1000 і ВВЕР-510. На станції дві РБМК-1000 зупинені, а дві - готові. Крім того, на АЕС будуються два блоки ВВЕР-510.

Зараз ви читаєте новину «Росія спотворює заяви Гроссі й хоче використати МАГАТЕ проти України - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі