вівторок, 26 жовтня 2021 17:20

Росія оскаржуватиме рішення суду щодо скіфського золота

Росія оскаржуватиме рішення суду щодо скіфського золота
На фото один з експонатів виставки "Крим - золото та таємниці Чорного моря", який можуть повернути в Україну. Фото: Дмитро Клочко, Музей історичних коштовностей України

Рішення нідерландського суду щодо повернення в Україну скіфського золота в Росії вважають політизованим. Найближчим часом його оскаржуватимуть.

Про це заявив заступник голови робочої групи з міжнародно-правових питань при постійному представництві Криму при президентові РФ Олександр Молохов, пише "Интерфакс".

"Набуття чинності цим рішенням означає грубе порушення права народу Криму на доступ до власної культурної спадщини, яке було гарантоване низкою міжнародно-правових актів. Повернення колекції в Україну суперечить базовим принципам міжмузейного обміну, правилам збереження археологічних знахідок у нерозривному зв'язку з місцевістю, звідки вони походять", - вважає Молохов.

Однак у Кремлі не згадали про те, що експонати вивезли з Криму до того, як півострів анексувала Росія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повернемо скіфське золото, повернемо і Крим - Зеленський

26 жовтня Апеляційний суд Амстердама ухвалив повернути "скіфське золото" Україні. Після повернення експонатів в Україну їх зберігатимуть у Києві.

Колекція "скіфського золота" - це 2 тис. артефактів з чотирьох музеїв Криму. Їх вивезли 2014 року на виставку в музей Алларда Пірсона в Амстердамі. Це переважно археологічні знахідки. Вартість колекції становить приблизно €10 млн.

Оскільки Нідерланди не визнали півострів російським, постало питання, кому повертати колекцію "скіфського золота". Крапку у справі поставили після семи років її розгляду.

Зараз ви читаєте новину «Росія оскаржуватиме рішення суду щодо скіфського золота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі