вівторок, 25 червня 2019 15:11

Росія може влаштувати кризу в Молдові будь-якої миті
5

У Молдові протягом тижня 8-15 червня змінилася влада.

За 3 місяці після виборів 2 антагоністичні партії, проєвропейська ACUM і проросійська "Соціалістична", створили коаліцію. Новим премʼєром стала лідер ACUM Майя Санду. Її попередник Павло Філіп спочатку відмовився віддавати владу. Він - представник "Демократичної партії" найбагатшої людини країни Влада Плахотнюка. Підконтрольний олігарху Конституційний суд оголосив, що коаліція незаконна і відсторонив від влади президента-соціаліста Ігоря Додона, зробивши Філіпа виконуючим його обовʼязки.

Уряд Санду визнали Брюссель, Вашингтон і Москва. Після переговорів зі США "Демпартія" відмовилася від влади, а Плахотнюк і його соратники втекли з країни. КС скасував свої рішення.

4 роки до кінця терміну цей склад парламенту не допрацює - надто серйозні розбіжності між силами, що сформували коаліцію. Без впливу Кремля також не обійдеться, говорить в інтерв'ю Gazeta.ua молдовський політолог Діоніс Ченуша.

  Діоніс Ченуша – молдавський політолог. Вивчав законодавство й економіку ЄС у ризькій Вищій школі економіки та права. Експерт кишенівського аналітичного центру Expert-Grup. Досліджував угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі Євросоюзу з Молдовою, Україною та Грузією. Живе в німецькому Гіссені, вивчає в тамтешьому універститеті політологію.
Діоніс Ченуша – молдавський політолог. Вивчав законодавство й економіку ЄС у ризькій Вищій школі економіки та права. Експерт кишенівського аналітичного центру Expert-Grup. Досліджував угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі Євросоюзу з Молдовою, Україною та Грузією. Живе в німецькому Гіссені, вивчає в тамтешьому універститеті політологію.

Якби коаліцію сформували не останнього дня, політичної кризи не було б. Чому цього не зробили вчасно?

- "Соціалісти" 3 місяці після парламентських виборів вели паралельно переговори з ACUM і "демократами" і не домовилися. Усе йшло до позачергових виборів. Соцопитування показували: розклад сил у 101-містному парламенті буде практично такий же: 35 мандатів - у "соціалістів", 30 - "демократів", 26 - ACUM і 5 - партії "Шор" бізнесмена Ілона Шора. Тобто трійці лідерів все рівно доведеться домовлятися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молдовські урядовці повтікали до Києва і Москви

В останній момент "соціалісти" змінили позицію та пішли на коаліцію: пост спікера парламенту обміняли на премʼєрство Санду. Це тактичний союз, щоб уникнути позачергових виборів і очистити владу від Плахотнюка. Той керував не тільки парламентом, а й судовою та правоохоронною системами. "Демократи" опиралися, але виявилося, не мають підтримки ні від ЄС, ні від Росії, ні від США. Тому здалися з надією колись повернутися в політику.

Серед пунктів угоди між ними була ідея про федералізацію Молдови за російським сценарієм

Наостанок вилили компромат на "соціалістів" у мас-медіа. Виплило, що серед пунктів можливої угоди між ними була й ідея про федералізацію Молдови за російським сценарієм - повернення Придністровʼя до складу Молдови з можливістю контролювати зовнішній курс країни. Так Росія могла б недопустити вступ до ЄС і НАТО. Те ж хоче зробити з Донбасом в Україні.

Автор: bloknot-moldova.md
  Новим премʼєром Молдови стала лідер ACUM Майя Санду
Новим премʼєром Молдови стала лідер ACUM Майя Санду

Чому раптом "соціалісти" погодились?

- Найімовірніше пояснення – тиск Москви. Вона хотіла позбутися Плахотнюка. 2017-го він домовився з Кремлем про послаблення санкцій проти Молдови в обмін на більш проросійську політику. Але усе одразу пішло шкереберть. Кишинів включив російського віце-премʼєра Дмитра Рогозіна до списку персон, яким заборонено вʼїзд у Молдову. У країні обмежили трансляцію російських каналів, їхньої пропаганди. Відносини між країнами геть зіпсувалися. І з Плахотнюком важко було домовитися.

Москва хотіла позбутися Плахотнюка. З ним важко було домовитися

ACUM до останнього боявся йти на переговори, щоб не втратити симпатій виборців. Коаліція нестабільна. Довіра між її учасниками низька. Їхня головна мета - позбутися впливу олігарха на владу. Крок за кроком усувають його людей із судів, правоохоронних органів. Це має відновити рівновагу сил і повернути фінансову допомогу ЄС. Амбітна мета – далі провести економічні реформи.

Що проти Плахотнюка мав Захід?

- "Демократи" виступали за рух у ЄС, але монополізуючи владу в країні. Брюссель злився, що за проєвропейською риторикою йдуть авторитарні дії. 2017-го "демократи" змінили виборчий кодекс, замінивши пропорційну систему на змішану – таку, як в Україні. А мажоритарка – це засівання округів "гречкою". Потім відмінили торік результати виборів мера Кишиніва, коли там виграв представник опозиції Андрій Нестасе. Не зовсім по-європейськи.

Автор: REUTERS
  Виконуючий обов'язки президента Молдови Павло Філіп (праворуч) і глава Демпартії Володимир Плахотнюк (ліворуч) перед мітингом в Кишиневі 9 червня 2019 року
Виконуючий обов'язки президента Молдови Павло Філіп (праворуч) і глава Демпартії Володимир Плахотнюк (ліворуч) перед мітингом в Кишиневі 9 червня 2019 року

Чи великі ризики посилення впливів Росії на політику Молдови?

- Вони є. "Соціалісти" і президент Додон практично щодня говорять, що для нас відносини з Москвою стратегічно важливі, їх треба покращувати. Наразі їм не вдалося вмовити ACUM зменшити антиросійську риторику. Тому стараються, щоб ті взагалі нічого не казали про росіян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Молдові затримали лідера проросійської партії

Кремль теж працює. Почав економічно тиснути, коли Молдова підписала Угоду про асоціацію з ЄС 2014-го. Тепер спокушає відміною заборони на експорт молдовських овочів, фруктів і вина на російський ринок. Зараз перемирʼя в економічній війні – дозволили продавати частину молдавських продуктів. Це подарунок Додону, який умовив Москву зменшити санкції до кінця другого кварталу цього року.

Торгівля й далі буде аргументом тиску Росії. Але завдяки Угоді про асоціацію з ЄС Кишинів експортує на європейські ринки 70% своїх товарів. Росія втратила роль головного ринку збуту. Її місце зайняла Румунія, яка купує 25% нашах товарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можливий в Україні "молдовський сценарій"

Наскільки стабільний уряд Санду?

- Їм важко домовлятися між собою. Проте за 2 тижні урядування не було публічних розбіжностей. Йдуть за конкретним планом - крок за кроком очищують всі гілки влади від людей Плахотнюка. Зараз працюють над змінами до закону, щоб легше змінити прокурора. Йде реформа ЦВК, щоб чесно провести в жовтні місцеві вибори.

Вже змінили директора Антикорупційного центру. Прийняли в першому читанні закон про повернення до пропорційної виборчої системи. Тривають серйозні перемовини задля покращення відносин із ЄС і допомоги звідти. Створили в парламенті комісію з розслідування приватизації, яка відбувалася з 2013-го – аеропорт Кишиніва та багато інших держобʼєктів продали за незрозумілих умов зі збитками для бюджету. Створили комісію з розслідування кражі мільярду доларів з казни – слід зʼясувати, де осіли ці гроші й повернути бодай частину.

Уряд намагається провести реформи і відновити фінансову допомогу ЄС - понад 100 млн євро. Це багато – ВВП Молдови $8-10 млрд. Владі бракує грошей, великі дірки в бюджеті, під загрозою виплата пенсії та інші соціальні речі. А там один крок до соціального бунту.

Автор: Газета.Ру
  У Кишиневі 9 червня люди вийшли на нічний протест проти парламентської кризи і призначення Кабінету міністрів, а пізніше був усунений президент Ігор Додон.
У Кишиневі 9 червня люди вийшли на нічний протест проти парламентської кризи і призначення Кабінету міністрів, а пізніше був усунений президент Ігор Додон.

Проблеми почнуться восени, коли уряд повинен буде домовитися з Росією про газові поставки

Нещодавно Ігор Додон заявив, що уряд може протриматися не півроку-рік, як йому пророкують, а добути до кінця терміну парламенту 4 роки. Дуже оптимістичний сценарій. Думаю, проблеми почнуться восени, коли уряд повинен буде домовитися з Росією про газові поставки – тоді закінчується контракт із Газпромом. РФ зберігає можливість негативно впливати на молдавську політику і може влаштувати кризу будь-якої миті.

Як влада планує реформувати суди?

- Конституційний суд дискредитував себе. Проте не думаю, що новий уряд здатний на систематичну і ґрунтовну реформу судової гілки. ACUM розуміє потребу реформи і має політичну волю. Але може забракнути бажання "соціалістів".

Мабуть, тепер конʼюнктурна молдовська юстиція працюватиме на нову владу так само, як раніше на "демократів". Громадянське суспільство вимагає зробити суд професійним і незалежним. Але все залежатиме від тиску Євросоюзу - узалежнення фінансової допомоги від успіху реформ.

Юстиція працюватиме на нову владу так само, як раніше на "демократів". Хоч суспільство і вимагає зробити суд професійним і незалежним

Нова влада повинна створити чесні та прозорі правила гри на тривалий період. Встановити існтитуції, які розвиватимуть країну, незалежно від політичних обставин. У мене враження, що вони натомість зосереджені на помсті.

Які уроки для України з молдовської кризи?

- Перш за все, для стабільного розвитку пострадянської країни потрібна нормальна виборча система. У Молдові, Україні та Грузії останні вибори відбулися за змішаною системою. Це допомагає багатьом людям потрапити до парламенту за мажоритарними округами за умовну "гречку". На виборах в Україні є ризик, що повториться та ж історія. Від зміни законодавства на відкриті виборчі списки у пропорційній системі залежатиме якість депутатів у Верховній Раді.

Рішення щодо конституційності указу президента Зеленського щодо дострокових виборів викликає сумніви відносно незалежності українського суду

По-друге, важлива незалежність судів. Особливо, Конституційного. Ми довели, що судова гілка може гальмувати демократичні процеси. Рішення щодо конституційності указу президента Зеленського щодо дострокових виборів викликає сумніви відносно незалежності українського КС.

По-третє, боротьба проти корупції. Вона впливає на розвиток країни, ставлення громадян до влади, її легітимність в очах суспільства. Скептицизм суспільства шкодить реформам. Для справжніх змін потрібна висока легітимність влади та підтримка всіх суспільних груп, конструктивна критика з боку громадянського суспільства та мас-медіа, яку уряд буде слухати і чути.

Україні слід памʼятати, що в Росії завжди є свої політичні гравці в пострадянських країнах. Москва за будь-якої нагоди посилить уплив цих людей на їхню внутрішню політику, спробує змінити зовнішній курс. Ніхто не каже забороняти партії проросійських поглядів. Але слід розуміти їхній вплив і в законний спосіб реагувати.

Яким є молдовське суспільство?

- Усі соцопитування показують, що молдавани розділені практично порівну на проросійський та проєвропейський табори. 45% - за ЄС. 40% - за Росію. Майже половина тих, хто за європейське майбутнє, хочуть об'єднання з Румунією.

Ці кілька відсотків різниці міняються місцями залежно від того, наскільки сильно дискредитує себе влада, яка йде під лозунгами "за Євросоюз" чи "за Росію". Так за час правління "демократів" підтримака прозахідного курсу впала. ЄС асоціюється із заможністю. Коли при владі проєвропейські партії, а країна далі бідна, це дискредитує ідею руху до Європи.

Середня зарплата - $280, пенсія - $50. Коли нічого їсти, виборця легко купити

Більшість населення живе бідно. Середня зарплата - десь $280, а пенсія - $50. Бідність погано впливає на демократичні процеси в країні. Коли нічого їсти, виборця легко купити за гречку чи картоплю.

Є невеликий ріст економіки – 3,9% в рік. Вона не в найкращому стані. Сильно залежить від зовнішньої торгівлі і також грошей від діаспори та трудових мігрантів з ЄС і Росії. Це $1,5 млрд в рік або 15% ВВП країни.

Населення країни – 3,5 млн осіб. Продовження трудової міграції зменшує чисельність працездатного населення та в перспективі шкодить економіці. Для Молдови міграція – чи не найбільша проблема. Друга - корумпованість державних інституцій. Маленький грошовий пиріг ще й несправедливо ділять.

Як молдавани ставляться до війни на Донбасі, анексії Криму?

- Останні соцопитування були 2014-го, коли в Україні тривали активні бойові дії. Молдавани були спантеличені. 26% казали, що дії Росії в Криму – законні, a 39% - незаконні. Решта не визначилась.

Автор: informator.news
  Президент Молдови Ігор Додон практично щодня говорить, що відносини з Москвою стратегічно важливі
Президент Молдови Ігор Додон практично щодня говорить, що відносини з Москвою стратегічно важливі

Тоді у нас була агресивна російська пропаганда. Зараз вона вже не на тому рівні. Є програми, які викривають фейки і брехню. Зараз погляди на події в Україні співпадають із тим, кого обирають – ЄС чи Росію. Тож 50 на 50. "Демократи" і "соціалісти" мають свої телеканали. Президент Додон повторює російську версію подій і так легалізує її в суспільстві.

Що повинні знати українці, щоб краще розуміти Мовдову?

- Наше суспільство – розділене. Президент повторює тези Кермля про війну в Україні, премʼєр дотримується української та європейської точки зору. Якщо Додон робить проросійські заяви, це не означає, що більшість молдаван думають так.

Демократичні процеси в Молдові дуже схожі на українські. Триває боротьба проти корупції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Молдову запрошують експертів з України

В яких реформах Україна попереду Молдови, а де відстає?

- Україна успішніша в диверсифікації експорту. Продаєте різноманітніші продукти за кордон. Ефективно підтягуєте свої товари до вимог Євросоюзу. У цьому сенсі ви - чемпіони серед країн, які підписали Угоду про асоціацію з ЄС.

Ефективно підтягуєте свої товари до вимог Євросоюзу. У цьому сенсі ви - чемпіони

Система держзакупівель Prozorro зекономила багато вашій казні. У нас намагаються впровадити схожу, але успіхи сумніші.

В Україні на крок попереду інституції боротьби з корупцією. Уже створений Антикорупційний суд, непогано працює НАБУ. Можливо, Україна стане моделлю в цьому для нас. Маємо натомість ідею, щоб ЄС створив Комісію по реформуванню нашої системи юстиції.

Молдова успішніше користується візовою лібералізацією. У нас активніший захист прав людини. Також краща боротьба проти контрабанди.

Щоб докорінно змінилася ситуація, в наших країнах мають минути щонайменше два електоральні цикли, тобто понад 10 років. Якщо цей час країни будуть стабільно матимуть волю до реформ, то буде більше шансів перспективи стати частиною Євросоюзу.

Зараз ви читаєте новину «Росія може влаштувати кризу в Молдові будь-якої миті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі