четвер, 13 жовтня 2022 20:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Російський режим – терористичний": на що вплине резолюція ПАРЄ

"Російський режим – терористичний": на що вплине резолюція ПАРЄ
Статус Росії у Раді Безпеки ООН чим далі викликатиме питання, уточнює Тарас Жовтенко. Фото: Facebook

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій режим в Росії назвали терористичним. Це має пришвидшити оголошення Держдепом США рішення про визнання Російської Федерації країною-спонсором тероризму. Що покладе на Москву додаткові санкції та поглибить її ізоляцію. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Тарас Жовтенко, експерт з міжнародної безпеки.

"Це рішення посилює акценти нашого Міністерства закордонних справ з приводу того, що російський режим використовує регулярну армію, щоб здійснювати акти міжнародного тероризму. Маємо ситуацію, коли це вже не тільки позиція України. Бо факти обстрілів цивільної інфраструктури бачить весь світ. Подібні рішення різних міжнародних організацій дозволяють нам ще більш аргументовано доводити світу, що Росія справді є країною-терористом", – говорить Жовтенко.

По-друге, це рішення дозволяє іншим державам так само більш аргументовано підходити до власної позиції, пояснює експерт.

"Насамперед, йдеться про Держдеп США – щоб він оголосив Росію державою-спонсором тероризму. Позиції міжнародних установ та держав у цьому питання допомагають. Вашингтон прийматиме не виключно на своє політичне бачення, а це буде підтримка голосу міжнародної спільноти", – каже Жовтенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибір Путіна: між ядерним шантажем і міжнародним тероризмом

Міжнародна спільнота буде вимушена виробляти принципи, щоб статус такої країни був не просто політичною формальністю, додає експерт.

"Мають бути напрацьовані додаткові механізми санкцій та обмежень. Це все має сприяти ще більшій ізоляції Росії від світу. І напрацювання цієї ізоляції будуть прив'язані до статусу країни-терориста", – наголошує Жовтенко.

При цьому статус Росії у Раді Безпеки ООН чим далі викликатиме питання, уточнює експерт.

"Якщо світова спільнота визнає Росію державою-спонсором тероризму, то це стане підставою якщо не виключення РФ з Радбезу, то дозволить ставити питання про обмеження ролі цієї країни. Це буде перший крок до реформування Ради Безпеки, де країни можуть позбавлятися права вето. І далі це може бути розвитком до подальшого реформування і навіть виключення Росії з Радбезу", – говорить Жовтенко.

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій Росія названа терористичним режимом. Зазначається, що російський режим – є терористичним. Це потужний сигнал світового масштабу, і це ще один крок, щоб Росію визнали країною-спонсором тероризму. Вперше в історії Рада Європи заявила, що потрібно дати зброю. Мова йде про системи ППО для захисту цивільного населення.

Зазначається, що перебування Росії у Радбезі ООН – не є легальним, і немає юридичних підстав, чому вони там. Також відзначають, що потрібно швидше створення міжнародного трибуналу.

Зараз ви читаєте новину «"Російський режим – терористичний": на що вплине резолюція ПАРЄ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі