субота, 01 червня 2019 16:32

Путіна не запросили на святкування річниці висадки союзників у Нормандії

Путіна не запросили на святкування річниці висадки союзників у Нормандії
Путіна не запросили на святкування річниці висадки союзників у Нормандії. Фото: Proms

Президента Росії Володимира Путіна вперше за 15 років не запросили на пам'ятні заходи з нагоди 75-річчя початку Нормандської операції або операції союзників Overlord у Другій світовій війні.

Урочистості пройдуть 5 червня на півдні Англії та 6 червня на узбережжі французької Нормандії, повідомляє Укрінформ.

Участь в заходах, окрім британської сторони, також візьмуть представники інших держав-учасників Нормандської операції: США, Канади, Франції, Австралії, Нової Зеландії, Бельгії, Польщі, Норвегії, Данії, Нідерландів, Греції, Словаччини, Чехії. Німеччина також запрошена.

При цьому президента Росії Путіна вперше, починаючи з 2004 року, не запросили на подію. На основних подіях, які пройдуть в англійському портовому місті Портсмут та на узбережжі французької Нормандії, будуть присутні прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей, президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Ангела Меркель, президент США Дональд Трамп.

Британська влада заявила, що цього року подія стане однією із найбільших британських військових демонстрацій, до якої буде залучено 26 автентичних літаків Королівських ВПС часів Другої світової війни та щонайменше 11 кораблів. Окрім цього, особливу увагу організатори приділять і вшануванню ветеранів, які брали участь у подіях 1944-го.

Нормандська операція — стратегічна операція, яка була проведена 6 червня — 25 липня 1944 військами союзників (США, Великою Британією, Канадою тощо), як перша частина стратегічної операції "Оверлорд" під час Другої світової війни в північно-західній Франції. З початком Нормандської операції було відкрито Другий фронт. Найважливіша її особливість — величезні масштаби, велика чисельність висаджених військ та залучених сил на морі і в повітрі, які визначалися метою операції — створити самостійний фронт проти нацистської Німеччини.

Зараз ви читаєте новину «Путіна не запросили на святкування річниці висадки союзників у Нормандії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі