вівторок, 23 листопада 2021 16:25

Путін планує вторгнення в січні-лютому з Криму, Росії та Білорусі – що про нас пише світова преса

Gazeta.ua підготувала огляд преси - що писали 17-23 листопада у світових засобах масової інформації про Україну й події навколо неї.

"Американська розвідка розкрила плани Росії щодо можливого вторгнення в Україну", Bloomberg, США

Сполучені Штати надали європейським союзникам розвіддані, зокрема карти, на яких видно нарощування російських військ та артилерії для підготовки до швидкого й масштабного вторгнення в Україну. Путін може зважитися на напад на початку 2022 року.

Розвіддані передали НАТО, щоб підтвердити причини хвилювань США через можливі наміри Путіна. Вашингтон докладає багато зусиль, щоб стримати його. Європейські лідери безпосередньо тиснуть на главу Росії.

У даних розвідки є сценарій, за якого війська наступають на Україну з Криму, з Росії та через Білорусь. Приблизно 100 батальйонних тактичних груп і 100 тис. солдатів можуть розгорнути для операції. Ідеться про великі території та підготовлені до тривалої окупації сили. Двоє розвідників сказали, що приблизно половина тактичних груп уже зайняли позиції і будь-яке вторгнення підтримає авіація.

Москва викликала десятки тисяч резервістів – безпрецедентну кількість для пострадянських часів. Публічно не оголосила про це

Ці дві людини заявили, що Москва викликала десятки тисяч резервістів - безпрецедентну кількість для пострадянських часів. Їхня роль у конфлікті полягає в гарантуванні безпеки територій на пізнішому етапі, коли тактичні батальйони прокладуть шлях. Росія публічно не оголосила про збори резервістів.

США повідомили про невпинний збільшення кількості спрямованої проти Києва дезінформації. Москва винайняла агентів, щоб посіяти дестабілізацію в Україні.

Минулого тижня Путін заперечив наміри вторгнення, але привітав тривогу як свідчення, що його дії привернули увагу США й союзників. Він звинуватив їх у тому, що недостатньо серйозно ставляться до червоних ліній, які Росія виставила над Україною.

Америка й союзники не кажуть, що війна неминуча. Путін не вирішив остаточно

Америка й союзники не кажуть, що війна неминуча. Не знають, напевне, чи Путін серйозно планує її розпочати. Вважають, що ще не вирішив остаточно. Цього місяця держсекретар Ентоні Блінкен заявив: "Я не можу говорити про наміри Росії. Ми їх не знаємо".

Високий посадовець адміністрації США сказав, що Байден показав, що готовий використати низку інструментів для протидії ворожим діям РФ.

Путін має історію балансування на межі війни, коли маневри військ на кордоні ні до чого не призводили. Але готовий діяти, якщо захоче. Для нього Україна - незавершена справа після окупації Криму 2014 року. Він бачить її частиною Росії і невдоволений контактами Києва з Заходом, особливо військовою співпрацею з НАТО.

Автор: Getty Images
  Російський бронетранспортер виїздить з корабля під час навчань з десантування у Криму, 18 жовтня 2021 року
Російський бронетранспортер виїздить з корабля під час навчань з десантування у Криму, 18 жовтня 2021 року

Путін минулого тижня заявив, що його мета - тримати США й союзників у напрузі "якомога довше, щоб нікому не спало на думку піти на конфлікт, який нам не потрібен на наших західних кордонах". Глава Кремля критикує США й союзників за розширення військової інфраструктури в Україні, активізацію військово-морських операцій у Чорному морі й польоти бойових літаків поблизу Росії.

Автор: Getty Images
  Володимир Путін і Джо Байден зустрілися на саміті в Женеві, Швейцарія, 16 червня 2021 року
Володимир Путін і Джо Байден зустрілися на саміті в Женеві, Швейцарія, 16 червня 2021 року

Російські чиновники кажуть, що хочуть, щоб НАТО припинило розширювати співпрацю з Україною, і те, що Москва вважає нарощуванням сил уздовж її кордонів. Також обговорюють нову зустріч на найвищому рівні між Путіним і Байденом, щоб розрядити напруженість. Кремль розуміє, що спроба військової окупації великих частин України спричинить широкий опір на місцях і масштабні Західні санкції, які завдадуть удару російській економіці.

Штати розглядають розширення пакету антиросійських санкцій

США розглядають перспективу розширення пакету антиросійських санкцій, які вже розробили цього року в квітні, коли Путін так само перекинув війська до українських кордонів.

Міністр оборони України Олексій Резніков відвідав Вашингтон і попросив Пентагон про додаткову допомогу в захисті повітряного простору й узбережжя країни. Він заявив, що Росія може готуватися до атаки наприкінці січня або на початку лютого: авіаудари, десантні атаки і вторгнення через Білорусь. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба минулого тижня був у Брюсселі і заявив, що вторгнення - явний варіант для Москви, і Києву потрібна підтримка західних союзників, щоб стримати його.

Автор: Getty Images
  Російські танки та техніка на полігоні Погоново недалеко від Воронежа, Росія, 10 квітня 2021 року
Російські танки та техніка на полігоні Погоново недалеко від Воронежа, Росія, 10 квітня 2021 року

Представник Кремля Дмитро Пєсков відкинув подібні плани. Заявив, що "істерію створюють штучно".

"США звинувачують нас у незвичайній військовій активності на нашій території, а самі відправляють свої збройні сили через океан. Це нелогічно і непристойно", - сказав Пєсков.

Російські війська збирають на фоні рекордно високих цін на газ у Європі, що робить ЄС вразливим перед Росією. Члени Євросоюзу, зокрема Польща, звинуватили Москвуву розпалюванні кризи з біженцями на кордоні. Також росіяни підірвали супутник на орбіті, розкинувши там багато сміття, що загрожує екіпажу Міжнародної космічної станції. Джерело в американській розвідці каже, ці події не є частиною ширшого плану Кремля, але Путін їх принагідно використовує.

"Підозрюваного в тортурах сепаратиста знайшли в усіх на очах в Україні", The Washington Post, США

У липні 2017 року Олександр Репетило потрапив до "Ізоляції" - в'язниці на Донбасі. Його голову закривав мішок. Колишні в'язні тюрми роками описували тортури та інші жахи й приниження там.

Тепер, після арешту колишнього коменданта "Ізоляції", можуть з'явитися деталі того, що там відбувалося. Це дасть українським слідчим більше доказів проти інших підозрюваних охоронців і новий поштовх у справі у Європейському суді з прав людини, яку подали колишні в'язні "Ізоляції".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Україна будує завод турецьких безпілотників і дає раду історичним травмам: що про нас пише світова преса

"Проходив повз, відчиняв двері і бив. Без причин, просто бив", - каже Репетило.

Він упізнавав мучителя за голосом. Один зі співкамерників Олександра помер від побиття. Згодом Репетило дізнався ім'я ката - Денис Павлович Куликовський, відомий як "Палич".

"Палич" два роки жив у Києві

9 листопада українська влада затримала його й посадила у двомісячний досудовий арешт. Його звинувачують за чотирма пунктами, зокрема порушення законів і звичаїв війни. Підозрюваний два роки жив у Києві.

Новина спричинила хвилю обурення в Україні. Можливий суд може допомогти пролити світло на таємний табір для військовополонених, а також на найпохмуріші сторінки війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В'язень має постійно боятися – Станіслав Асєєв розповів про 2,5 роки полону в "Ізоляції"

Репетило, який мав транспортну компанію, провів майже 10 місяців в "Ізоляції", а потім його перевели на інший об'єкт на окупованому Донбасі. У грудні 2019-го його звільнили під час обміну полоненими між Києвом і бойовиками.

Автор: Getty Images
  Родичі українських військових, яких утримують у в'язницях бойовиків на Донбасі, тримають їх портрети на мітингу біля офісу президента в Києві, 28 квітня 2020 року
Родичі українських військових, яких утримують у в'язницях бойовиків на Донбасі, тримають їх портрети на мітингу біля офісу президента в Києві, 28 квітня 2020 року

Сепаратисти на Донбасі кажуть, що "Ізоляції" не існує. Але західні дослідники, чиновники й колишні в'язні говорять, що це центральний елемент пенітенціарної мережі бойовиків, "Донецький концтабір Дахау".

"Ізоляція" - лабіринт тунелів, камер і підземних приміщень на території занедбаного заводу з виробництва електротоварів, за розповідями колишніх в'язнів. Перед війною місцеві художники перетворив його на арт-центр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада догоджає Фірташу, німецькі супермаркети потіснять АТБ, трагедія в Карпатах - що про нас пишуть у світі

Тортури й жорстоку поведінку застосовували систематично в "Ізоляції" та інших сепаратистських центрах утримання, ідеться в опублікованому цьогоріч звіті управління верховного комісара ООН із прав людини про злочини на Донбасі. Злочини в "Ізоляції" були унікальними за жорстокістю, часто провідну роль грав у них "Палич", кажуть колишні в'язні.

"Психопат і садист", - говорить журналіст Станіслав Асєєв, який провів 28 місяців в "Ізоляції" і написав книжку про це "Табір тортур на Райській вулиці".

Не тільки бив, а й ґвалтував, катував електричним струмом, інсценував страту

В'язні розповідають, що "Палич" не тільки бив, а й ґвалтував, сексуально принижував, катував електричним струмом, інсценував страту. Іноді злочини відбувалися за сприяння російських спецслужб.

Москва заперечує причетність до сепаратистів. Але Росія регулярно постачає бойовикам зброю. Про це йдеться, зокрема, в опублікованому цього місяця групою Conflict Armament Research звіті. Висновки частково базуються на відстеженні серійних номерів та інших розпізнавальних знаків зброї.

Назвав імена працівників російської федеральної служби безпеки, причетних до катувань в "Ізоляції"

Асєєв і розслідувачі Bellingcat провели власні пошуки "Палича" і виявили, що він живе в Києві понад два роки. Затриманий уже назвав імена працівників російської федеральної служби безпеки, причетних до катувань в "Ізоляції". Жодних додаткових деталей СБУ зараз не повідомляє.

"МВФ виділяє кошти для України на тлі нарощування російських військ біля кордонів", Financial Times, Велика Британія

У понеділок, 22 листопада, виконавча рада Міжнародного валютного фонду затвердила виплату Україні $700 млн підтримки. Транш довго відкладали. Рішення ухвалили на тлі побоювань, що Росія замислює глибше вторгнення.

Кошти - другий транш із програми Stand-By на суму $5 млрд, погодженої навесні 2020 року, щоб допомогти Україні впоратися з наслідками пандемії. $2,7 МВФ надав Україні влітку. ЄС також надав фінансування в розмірі €600 млн минулого місяця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москва шантажує Київ танками, а Євросоюз - газом: що про нас пише світова преса

Багатомільярдна фінансова підтримка від МВФ, Світового банку та інших міжнародних інститутів, а також США і ЄС, має вирішальне значення для підтримки України, відколи Росія розпочала агресію проти неї.

Транш МВФ відклали майже на рік через затягування реформ командою Зеленського та ухвалу Конституційного суду восени 2020-го, що загрожувала знищити антикорупційні інститути. Нещодавні закони ("Закон про посилення незалежності Національного банку України", "Закон про закупівлю юридичних послуг для НБУ" і "Закон про приведення статусу Національного антикорупційного бюро України до вимог Конституції" почали діяти 9 листопада. - Gazeta.ua), ухвалила більшість Зеленського в парламенті, підвищив незалежність антикорупційних органів та українського Нацбанку. І це заспокоїло Фонд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ковід масово шириться, Росія стягує війська до кордону, поляки облюбували українське сало - що про нас пише світова преса

Секретар Ради національної безпеки України Олексій Данілов закликав США, ЄС та інших союзників посилити військову допомогу та інші форми підтримки Києва, заявивши, що Путін "розуміє лише мову сили".

"Підводячи війська до українського кордону, Росія намагається максимально загострити ситуацію з безпекою в регіоні, щоб підняти ставки на майбутніх переговорах", - сказав він.

У минулому "Огляді преси" Gazeta.ua писала про тиск Росії через мігрантів на ЄС, що сертифікував газопровід "Північний потік-2". Про те, що іноземці відкривають в Україні пов'язаний із криптовалютою бізнес, а також про нарощування Росією військ біля українських кордонів.

Зараз ви читаєте новину «Путін планує вторгнення в січні-лютому з Криму, Росії та Білорусі – що про нас пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі