пʼятниця, 17 січня 2020 15:49

Путін може піти на поступки щодо України у перехідний період – російський експерт

Путін може піти на поступки щодо України у перехідний період – російський експерт
15 січня під час оголошення послання Федеральним зборам РФ Володимир Путін запропонував внести зміни до Конституції країни. ФОТО: www.depo.ua

Президент РФ Владімір Путін міг призначити себе довічним правителем держави, але замість цього намагається створити суперечливу і хитку конструкцію.
Про це в інтерв'ю для Gazeta.ua розповів російський публіцист та журналіст Леонід Радзіховський, коментуючи звернення Путіна до Федеральних зборів РФ, у якому запропонував внести зміни до Конституції. Зокрема про те, що на території Росії Конституція фактично повинна мати пріоритет над міжнародним правом. Одночасно із цим уряд Дмітрія Медведєва подав у відставку.

- Це, звичайно, спеціально влаштували одночасно – пропонують зміни до Конституції й розпустили уряд. Але фактично це абсолютно різні речі.
Відставка уряду – крок природний. Він мав дуже високий антирейтинг. У Дмитра Медведєва взагалі був найвищий антирейтинг з усіх відомих політиків у країні.
Про нового прем'єра Міхаіла Мішустіна всі говорять, що він дуже розумний. І що зразковий чиновник – налагодив роботу податкової служби. Причому не урядові ЗМІ, а навпаки, ті, хто зазвичай уряд лає.
Що стосується реформи Конституції – досі незрозуміло, що це буде. Ясно, що Путін йде з поста президента, і ні про який 2024 рік мова не йде (президентські вибори в РФ. - Gazeta.ua).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін міняє російські закони так, щоб повернення Криму стало неможливим - Портников

Чому саме зараз?

– А чому Нурсултан Назарбаєв не досидів до кінця терміну і пішов? Може бути, що це якось пов'язано з виборами в Думу, які заплановані на наступний рік. Путін іде і намагається зменшити владу президента. Призначення уряду тепер буде через Думу. Головне – у президента залишається влада над силовими органами – ФСБ, Росгвардія, МВС, армія. І зовнішня політика.
А ще є речі неформальні, які в Конституції не прописані, але вони є головними. Наприклад, влада адміністрації президента над телебаченням.
Уряд тепер призначатиме Дума. А хто призначає Думу? Хто підбирає депутатів? Дотепер це робила адміністрація президента. Тому яка різниця, кого призначає Дума, якщо саму Думу призначає адміністрація президента.
Фактично зберігається влада АП над великими компаніями. Перш за все державними – "Газпром", "Роснєфть", "Оборонекспорт". Але це особистий вплив Путіна, його особисті відносини. Про це, звичайно, в промові Путіна нічого не сказано. Це неформальні відносини лобізму.

Навіщо Путіну прописувати права Держради у Конституції країни?

– Зараз це доволі безглуздий дорадчий орган при президенті. Путін вимагає, щоб його права прописали в Конституції. Залишається припустити, що Держрада буде підпорядковуватися не президенту, а її головою потім стане Путін. На цю посаду його призначатиме, мабуть, Рада Федерації або та ж Державна дума. Інакше це не матиме жодного сенсу. Якщо його призначатиме президент – Путін буде його безпосереднім підлеглим. Навряд чи це входить у плани Путіна. Що Путін хоче зробити з Держрадою – поки ніхто зрозуміти не може.

Найбільш запальні публіцисти в один голос кричать, що нічого не зміниться, що колишній президент тепер буде називатися головою Держради. Вся влада піде туди, і Путін буде довічно. Але мені здається, що це досить хибне твердження. Якби Путін хотів, щоб його влада була довічною – йому не потрібна була б ніяка Держрада. Оскільки все одно він змінює Конституцію, треба було просто змінити в ній інший пункт – скасувати обмеження по кількості термінів президента – обирався б президентом сто років поспіль.

Чому ж Путін на це не пішов?

– Маю кілька припущень. Перша відповідь – просто тому, що він не любить ходити прямим шляхом. В жодному разі не любить говорити на чорне "чорне", на біле "біле". Тому що він – кегебешник. Або це особливості характеру.
Друга відповідь: Путін зрозумів, що в народу є запит на зміни. Тому йти в президенти йому було незручно. Отже виходить, що "я йду і повертаюся з чорного ходу".
Третій варіант – він дійсно не хоче керувати. Хоче частину своєї влади віддати, а частину зберегти і зайняти положення не того, хто всім командує, а якесь інше. Найближча аналогія, про яку всі говорять – Нурсултан Назарбаєв. Він не всім керує в Казахстані. Але, без сумніву, вплив має колосальний. І принципові питання вирішуються, як мінімум, за погодженням з ним. Але він займає зовсім інше положення, ніж Путін. Він – творець казахської держави. І його таким щиро вважає народ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Називають ймовірного наступника Путіна у випадку його відставки

Навіщо Путін пропонує узаконити, щоб у РФ внутрішнє право превалювало над міжнародним?

– Це просто піар-хід, який, як це розуміє Путін, повинен символізувати наш суверенітет. У Росії жодне міжнародне право нічого не вирішує. Єдине, що це означатиме – громадяни Росії не зможуть або їм буде складніше отримувати компенсації за рішеннями європейських судів. Але це дрібниця – 20 вироків на рік.

Ця зміна може мати зовнішньополітичні наслідки? Можливо, санкції проти РФ?

– Наслідки абсолютно очевидні. Путін шукатиме міцного миру на Донбасі і значного покращення стосунків з Європою. Мова не про санкції. Вони неприємні, але Росія давно до них адаптувалася. Мова про те, що в перехідний період для Путіна важливо, щоб його легітимність, легітимність його змін і нової Конструкції влади визнавалася в Європі.
Якщо Путін хоче реально піти на почесну пенсію і стати дуже важливим почесним головою фонду – для нього відносини з європейськими лідерами є життєво важливими. Престиж і визнання в Європі буде його головним політичним капіталом. У протилежному випадку для нього, як для політичного пенсіонера або напівпенсіонера, це буде початком особистої і політичної катастрофи.
Як повноправний голова держави, він може примусити Європу себе поважати. Але як напівпенсіонер – він нікого до цього примусити не може.
Крім того, весь перехідний період досить хиткий і крихкий. Йому дуже важливо, щоб не було втручання зі сторони Заходу. Думаю, він буде набагато більш поступливим у питаннях зовнішньої політики, в тому числі в питаннях, пов'язаних з Україною.

Як довго цей період триватиме і коли розпочнеться?

– За новим законом, до першого травня створена Путіним із випадкових людей комісія повинна внести поправки до Конституції. Зрозуміло, що їм дають готовий текст. Дума, очевидно, протягом двох-трьох тижнів затвердить ці поправки. Що буде далі – незрозуміло. Один варіант – Путін достроково йде у відставку. Згідно із законом, виконуючим обов'язки президента стає прем'єр-міністр і через три місяці, у вересні 2020 року, – вибори нового президента.
Другий варіант – Путін нікуди не йде. А зміни до Конституції набувають чинності не відразу, а, припустимо, через рік або два.

До чого готуватися Україні?

– На Донбасі все остаточно завмре. Наскільки я розумію, це вже, де-факто, давно відбулося. Але час від часу хтось стріляє. Це не мир і не війна. Думаю, що Путін це припинить. Йому це не потрібно.
Буде заморожений конфлікт як у Придністров'ї, Абхазії, Південній Осетії. Ніхто нічого не визнав, ніхто ні з ким миру не підписував, і всі живуть своїм окремим життям. Ось це, думаю, для Путіна ідеальний варіант.
Мені здається, що Зеленський і багато інших політиків в Україні на цей варіант погодилися б. Інтегрувати Донбас дуже складне, дороге і сумнівне задоволення.

15 січня під час оголошення послання Федеральним зборам РФ Володимир Путін запропонував внести зміни до Конституції країни. Мова про те, що на території Росії Конституція фактично повинна мати пріоритет над міжнародним правом.

Зараз ви читаєте новину «Путін може піти на поступки щодо України у перехідний період – російський експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі