пʼятниця, 20 березня 2020 12:46

Прибічники культу випустили смертельний газ у метро

Прибічники культу випустили смертельний газ у метро
Постраждалі лежать після теракту в метро. Фото: ВВС

У токійському метро випустили отруйний газ зарін 20 березня 1995-го. Загинули 20 людей і ще понад 5 тис. постраждали.

Зарін винайшли нацисти. Це один з найотруйніших газів. Поліція швидко з'ясувала, хто планував теракт. Розслідування привело їх до прибічників культу "Аюм Шініркьо", "Верховна правда". Тисячі людей по всій Японії сповідували наближення Судного дня. Усе майно віддавали секті. Лідером був 40-річний незрячий Шоко Асахара. Чоловік носив довге волосся і бороду. Цілими днями медитував у себе в кімнаті на шовкових подушках. У книжках писав, що він є Ісусом Христом і може подорожувати в часі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Теракт у Таїланді: дізналися причину масового вбивства

Поліція не могла знайти Асахару. На одній з їхніх баз на горі Фудзі знайшли тонни хімікатів для виготовлення заріну. Арештували Хідео Мураї, іншого лідера культу. Але, коли Мураї везли у відділок, на нього напали й зарізали за теракт у метро.

Пізніше на іншій базі на Фудзі знайшли підвал, де переховувалися інші лідери культу. Серед них — Масамі Цучія, хімік, котрий виготовляв зарін. Асахара досі був у розшуку. А в метро здійснили ще чотири спроби випустити газ. Офіцера поліції застрелив терорист у масці.

Асахару заарештували 16 травня. Переховувався у секретній кімнаті на базі. Усіх лідерів судили за вбивство.

Зараз ви читаєте новину «Прибічники культу випустили смертельний газ у метро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі