четвер, 18 квітня 2024 05:30

При сходженні на Еверест загинули 16 альпіністів

При сходженні на Еверест загинули 16 альпіністів
Тіло Цеванга Палджора, яке є орієнтиром на головному маршруті Північно-східного гребеня Евересту. Тіла з висоти переважно не забирають, бо це надто важко і складно / Wikipedia

18 квітня 2014-го 16 непальських гідів-альпіністів, більшість етнічні шерпи, загинули під лавиною при піднятті на Еверест. Це найбільш смертоносне сходження в історії найвищої гори планети, яка знаходиться на кордоні між Непалом і Китаєм.

Лавина сталася близько 6:30 ранку. Вона накрила шерпів в небезпечному районі підйому, відомому як льодопад Кхумбу, на висоті приблизно 5791 м. У той час шерпи несли безліч спорядження для комерційних експедиційних груп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Температура -50°С і записка з номером телефону повії - здійснили перше зимове сходження на гору

Катастрофа, в результаті якої жоден іноземець не загинув, відновила дискусії про ризик, який шерпи беруть на себе для своїх зазвичай багатих клієнтів. Крім перенесення більшої частини припасів для експедицій, шерпи відповідальні за установку фіксованих мотузок і сходи для альпіністів. Також трагедія відновила дискусії про надмірну комерціалізацію Евересту, де людські затори у весняний сезон альпінізму і величезна кількість сміття стали звичайним явищем.

У 1953-му новозеландець Едмунд Гілларі та шерп Тенцинг Норгей стали першими людьми, які офіційно досягли вершини Евересту, яку британці назвали в 1865 році на честь Джорджа Евереста, уродженця Вельсу, генерального геодезиста Індії. Ендрю Во, його наступник на посту генерального інспектора, вибрав назву гори. Малоймовірно, що Джордж Еверест колись бачив вершину, названу на його честь. Тим часом, непальці називають гору Сагарматха, тибетці - Джомолунгма, а китайці Жумулангма Фенг.

З моменту історичного досягнення Гілларі та Норгея більше 4 тис. осіб піднялися на Еверест, а ще понад 300 загинули в процесі. У 1996-му 8 альпіністів потрапили в шторм на горі та загинули. В той сезон на Евересті загинуло 15 осіб, що зробило його найбільш смертоносним сезоном до 2014 року. Серед загиблих є українець Василь Копитко, який загинув 8 травня 1999-го.

Після трагедії 18 квітня кілька шерпів бойкотували решту альпіністського сезону з поваги до 16 загиблих гідів, а також на знак протесту проти таких проблем, як оплата і ставлення до шерпів. В результаті багато комерційних експедиційних компаній відмовилися від запланованих сходжень.

Зараз ви читаєте новину «При сходженні на Еверест загинули 16 альпіністів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі