вівторок, 20 квітня 2021 15:11

Президент загинув на передовій на наступний день після переобрання

Президент загинув на передовій на наступний день після переобрання
Покійний президент Ідріс Дебі разом із главою Франції Еммануелем Макроном / Getty Images

За даними армії Чаду, переобраний президент Ідріс Дебі помер від ран, які дістав під час відвідування позиції своєї армії, що воює з повстанцями на півночі країни.

Президент Дебі виграв у понеділок шостий президентський термін, за попередніми результатами здобувши 79,3% голосів. Про це пише The Africa Report.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кількість нападів ІДІЛ в Африці за рік виросла на третину

За словами генерала Азема Бемрандуа Агуна, військових у боях відкинули повстанці, коли наступали на їхню столицю Нджамену. Очікували, що Дебі виголосить переможну промову після отримання попередніх результатів виборів, але натомість вирішив спочатку відвідати солдатів на передовій.

На чадську армію напав "Фронт змін і згоди в Чаді", який прибув зі своєї бази в сусідній Лівії. Почав наступ у Чаді 11 квітня. Їхньою метою було позбавлення Чаду від 31-річного правління Дебі.

На цей час дію конституції країни припинено. Воєнну раду Чаду очолить син Ідріса, генерал Махамат Ідріс Дебі Ітно. Ця тимчасова влада має діяти впродовж 18 місяців.

Генерал Дебі-молодший упродовж багатьох років очолював "Головне управління служб безпеки для державних установ", у якій і президентська охорона.

Повстанці, які базуються в Лівії, атакували прикордонний пост і просунулися на сотні кілометрів углиб Чаду через пустелю. Після перших сутичок чадська армія заявила, що вбила 300 бойовиків і запобігла наступу.

Ідріс Дебі прийшов до влади 1990 року після державного перевороту, а потім вигравав усі вибори. Три роки тому парламент Чаду "обнулив" попередні президентські терміни і дозволив Дебі обратися ще двічі на шість років.

Зараз ви читаєте новину «Президент загинув на передовій на наступний день після переобрання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі